Comarques del País Valencià

divendres, 24 de febrer del 2017

Sant Joan de Moró (La Plana Alta)


Es troba en la vall denominada Pla del Moro que forma la rambla de la Viuda i compta amb interessants paratges com ara els llogarets de Correntilla, Mas de Flors, Pla de Lluch, Mas d´Armeles, Mas del Pi, Masianos i Mas de Boeta; els barrancs de la Parra, la Ratxina i el Molí Roig; les fonts del Mas de Moro, de Ros o de la Figuera; la serra de Portell, el tossal de Mollet i el tossal Blanc i l'embassament de Benadresa.


Hi ha quatre jaciments arqueològics catalogats: las Pedrizas, de l’Edat del Bronze; Bustalet i Montenegre-El Collet, ibers, i el Mollet, dels segles V a X, de què romanen diverses edificacions i un “castrum”, que formen part del castell de Moró. Al Mas de les Flors hi ha evidències de poblament romà. Tot i això fins el 15 de febrer de 1991, data en què es va publicar en el DOGV la seua independència municipal, sempre ha estat integrat en el terme de Vilafamés, al qual va indissolublement unida la seua història. Des de la dècada dels setanta del segle XX ha esdevingut un nucli ceràmic de gran importància per la influència de L’Alcora i la seua proximitat amb la capital comarcal, Castelló de la Plana.


Quant a la part patrimonial citarem:
  • Ajuntament. Edifici singular recentment construït per l'arquitecte Vicente Trilles.
  • Església. Aixecada en 1887 com a ermita, amb boniques vidrieres. Recentment remodelada.
  • El xicotet nucli del Mas de les Flors, amb traçat medieval i restes romanes.

L'olla, la carn rostida i plats preparats amb el bolet conegut com bolo de garrofera hi són els menjars més apreciats.




Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada