Comarques del País Valencià

dilluns, 23 de juliol del 2018

Beniarrés (El Comtat)



Al seu terme es troba la Cova de l'Or, situada al vessant meridional de la serra del Benicadell, és un jaciment clau per a la investigació i el coneixement del Neolític valencià. Datades en 5600 aC, foren descobertes en 1933, i en les diferents campanyes arqueològiques realitzades s'hi han trobat ceràmiques decorades i cereals carbonitzats que han permès situar l’horitzó inicial de l’agricultura i la ramaderia a la península Ibèrica. També és interessant la visita al pantà que du el seu nom; la cova dels Nous Forats i el barranc de l'Encantat i la microreserva de flora de l'Alt de Senabre.


Poble d'origen musulmà, també anomenat al llarg dels temps Benafarrez, Benarraes, Benarés, Beniarraez, fou conquistat per Jaume I (1208-1276) l'any 1253 i va estar integrat per moriscs fins l'any 1609, en què van ser expulsats. Fou senyoriu de Beni Arràez -que donà nom al poble--, musulmà convertit al cristianisme amb el nom d'Almudino, el qual, per deutes, perdé el lloc en favor de Ponç Guillem de Vilafranca, qui va apropiar-se'l sense esperar sentència del Justícia, per la qual cosa Jaume I va ordenar-li que el restituís al seu senyor. Depengué jurisdiccionalment del castell de Perpuxent, que fou concedit a Gil Garcés d'Azagra el 1259 per part de Jaume I, davant la primera revolta d'Al Azraq (1208-1276); posteriorment passà a diversos senyors cristians i a l'orde de Montesa. Des de principis del segle XX es produeix un increment de la població, i en les dècades dels 50-60 descendeix notòriament degut a una gran emigració cap a França en acabar la construcció del pantà; en els anys 70 s'estabilitza.


L'agricultura que propicia el Serpis i la indústria de Cocentaina i Muro de l'Alcoi són els pilars de la seua economia.

Patrimoni històric:
  • Església de Sant Pere apòstol, edificada el segle passat sobre una antiga construcció gòtica.
  • Ermita del sant Crist dels Afligits, a la qual s'arriba després de pujar un elevat calvari.



Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada