És
el segon poble més menut de la vall del Vernissa i un dels més xicotets de La
Safor. S’emplaça al vessant meridional del tossal de Coello i el de Carrero, en
plena serra d'Ador i compta amb força paratges, com la Vall de Tarro; senders
de curt recorregut ideals per a caminants i bicituristes i fonts naturals com
la Font Major, la de la Fita, la Nova, la del Gauet, la de Massil o la de la
Cuta.
En
les immediacions hi ha el tossal de Castellonet amb restes d'un poblat ibèric
aixecat sobre un anterior del Bronze. En 1249 Castellonet era una alqueria
depenent del castell de Borrò, annex de Palma. En 1545 fou venuda per Valerià Boïl a Miquel de Santafé, per la qual cosa durant molt de temps fou
conegut com Castellonet de Santafé; els següents propietaris serien els
Almúnia, cavallers de la conquesta, que donaren el cognom actual al poble.
El
nucli urbà del traçat tradicional conserva l'arc romà de la porta d'accés al
recinte poblacional, restaurat el segle passat per donar-li major alçària que
l'original, a més a més el seu patrimoni presenta:
- Palau dels senyors de Castellonet o dels Almúnia. Edificació del XVIII que conté una lògia renaixentista ara tapiada.
- Església parroquial de Sant Jaume. Neoclàssica, de 1729, restaurada el 1917.
- Almàssera. Habilitada com a restaurant.
- Ermita de Santa Fe. Anteriorment mesquita, actualment en ruïnes.
- Safareig municipal. Amb una segona porta d'entrada al poble: l'arc de l'Albacara, d'origen àrab.
- El castell originari ha desaparegut completament i només es conserva un arc adossat als habitatges.
Cal
esmentar la mel que s'hi produeix i, entre els plats més populars: gambes amb
bleda i pastissets escaldats (antigament la gamba es recollia a les fonts del
poble), blat picat, all i pebre, arrossos, carns i, de postres, carabassa,
moniato, reganyades d'ametla o pastissos d'herbes.
Avís:
En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem
comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la
immediata retirada de les mateixes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada