Comarques del País Valencià

divendres, 29 de juliol del 2016

Villores (Els Ports)


El xicotet terme és força muntanyós i té com a paratges més recomanables: la ribera del Bergantes, el Molí de la Cova, el mont Sant Joan i la font del Bosc.

Històricament formà part del terme general de Morella, tot i que mai fou una de les nomenades aldees de Morella per ser senyoriu laic. Segons Viciana (1502-1574), Balasc d'Alagon (1190-1239) va donar el lloc en abril del 1233 al monestir de monges de Sirena (Osca). En l'any 1476 van fundar un nou monestir a Xèrica i el lloc passa a dependre d'ell. En el segle XVI era senyor de Villores i de La Todolella, Francesc Joan Ciurana, i la jurisdicció criminal depenia de la vila de Morella. En 1723, sota regnat de Felip V (1683-1746), la família Barroso va assolir el marquesat de Villores. El 1806 tenia el senyoriu Francesc Vidal i Roca, senyor, també, de La Todolella. Durant el segle XIX fou una zona d'actuació dels carlins.


L'economia ha estat tradicionalment recolzada en la ramaderia i, a hores d'ara, es veu complementada per l'agricultura i per la fabricació artesanal d'espardenyes i de cànem.

El casc urbà, travessat pel riu, conserva l'aspecte medieval dels seus orígens, amb una típica Plaça Major que és el centre de la vila i on rauen els monuments més importants. Del seu patrimoni citem:


  • Palau del Marquès de Villores. Actual ajuntament
  • Església dels Sants Joans. Baptista i Evangelista.
  • Ermita de la Verge del Bon Succés
  • El castell. Torre fortalesa musulmana.
  • Peirons de Sant Joan, de la Trinitat, de Sant Pere i de Sant Gregori.
  • Molí de la Cova.
  • Les Eres. Conjunt escalonat d'eres comunals amb les pallisses corresponents a cada era. Es conserven en prou bon estat i encara resulta fàcil imaginar com es treballava en temps passats.


Joan M. Borràs. Treball propi. Viquipèdia

La festa del poble se celebra el dissabte següent a Sant Antoni del Porquet i en ella les botargues –persones disfressades de dimonis—colpegen amb fuets fetes de branques la imatge del sant.




Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada