Comarques del País Valencià

dimecres, 2 de novembre del 2016

Benimantell (La Marina Baixa)


El terme, que conté gran part de l’embassament de Guadalest, es troba en els estreps de la serra d’Aitana la qual cosa depara interessants excursions: el Pas del Comptador, les fonts del Molí, de l’Arc del Pi i de Salines; la cova Isidoro i, per als amants de l’escalada, la Penya del Castellet, el pas de Molero, el penyal Diví i Morer. Hi ha el Pi Ver, emblemàtic arbre monumental i altres arbres i oliveres mil·lenàries.


Alqueria d'origen musulmà, passà a dependre de Guadalest en 1249, conservant, però, la seua població morisca, que fou expulsada en 1609 i deixà el lloc despoblat. El 22 d'abril de 1611, després d’una incipient repoblació, es van presentar les capitulacions que donaven independència jurídica al poble. En 1644 i 1748 hi hagué intensos terratrèmols a la vall de Guadalest, els quals canviaren l’oografia del terreny. Durant la Guerra de Successió, en 1708, molta població va ser assassinada. El Castell de Sant Josep va patir una voladura que li afectà greument, i la Casa Orduña fou incendiada. Durant el segle XVIII va conèixer un notable creixement demogràfic.

A partir de 1960, al socaire del creixement turístic de Guadalest, Benimantell començà a rebre turisme i a arraconar la seua tradicional economia agrícola, basada en el secà, fonamentalment, ametller i olivera.


Els carrers de Benimantell són costeruts —en particular el carrer Trencacames—, laberíntics i amb carrerons ombrívols que ens evoquen el seu disseny medieval. Del seu patrimoni:

  • Església de sant Vicent Màrtir. Segle XVIII, amb curiosa torre hexagonal.
  • Museu d’Art antic.
  • Panells ceràmics a la porta d’algunes cases.
  • Deixalles d’un castell que feia d’enllaç entre els de Guadalest i Alfofra. Conserva prou elements però està totalment arruïnat.
  • Antic safareig municipal


En la gastronomia destaquen plats típics com l’arròs amb fesols i penques, els minxos, les pilotes de farina amb dacsa, les faves sacsades, les carquinyols, la tortada i especialment l’olleta de blat, al voltant de la qual, la darrera setmana de novembre, s’hi celebra la Setmana Gastronòmica, que atrau centenars de visitants per a degustar aquest plat.




Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada