Comarques del País Valencià

divendres, 2 de desembre del 2016

Montaverner (La Vall d'Albaida)


Terme pla amb lleu pujada cap al sud banyat pels rius Albaida i Clariano que s'uneixen ací. Els paratges més interessants són: La Rambla, el Calvari, i la Font del Povil . Hi ha la Carrasqueta, espectacular arbre de 3,10 metres de diàmetre. Al llarg de la Ruta de les Fonts es poden visitar la dels Quatre Dolls, la del Molí (aquestes dues amb llavador), la de l’Angles, la del Povil, la de  Ca Blanc la de les Marxaletes i algunes més, ara en desús.

D'èpoques pretèrites hi ha testimonis en forma de diversos atifells en el Tossal del Calvari; més recents són les deixalles romanes trobades en la partida de Colata d'una vil·la rústica i una columna. L'origen de la població és una alqueria musulmana incorporada per Jaume I (1208-1276) al terme de Xàtiva. El 26 d'agost de 1271 se li va concedir carta de població, amb franquícia de tributació durant 10 anys; el 4 de desembre d'aqueix any s’hi confirmà la donació d'heretats i parcel·la, la qual cosa va propiciar un conflicte dels que no resultaren afavorits contra Pere el Gran (1240-1285). Entre 1281 i 1296 va pertànyer al senyor d’Albaida; posteriorment estigué subjecta a la batllia i Governació de Xàtiva, lliure de senyor territorial, per pertànyer a la Corona. En 1535 obtingué la independència eclesiàstica d'Albaida. L'expulsió morisca delmà en dos terços de la població i va fer desaparèixer com a pobles Colata; Vistabella i Behalí dels que es conserven ruïnes en el terme municipal.

L'estructura econòmica combina l'agricultura de secà, raïm sobre tot, amb la indústria, tèxtil, serigrafia, vidre i plàstic.


Del patrimoni muntaverní citem:
  • Ajuntament.
  • Església de sant Jaume i sant Joan evangelista. 1735-1758, amb modificacions i afegitons posteriors. S’hi conserva la columna romana citada més amunt.
  • Font dels Quatre Dolls amb el Llavador Municipal, associats a un antic molí.
  • Ermites de Colata i del Tossal del Calvari.
  • Ponts “Llarg” i “Curt”. 1890.
  • Panells de ceràmica de diferents èpoques, repartits per tot el casc urbà.

Des de l’any 1678 en què es va viure el Miracle de Sant Blai, sota la intersecció del qual, diu la llegenda van sanar els malalts de la pesta del garrotillo, s’hi celebra, el diumenge de Pasqua, la festa en honor del sant. L’acte central és la ‘ballà de la bandera’ a la Plaça Major.

Quant a manifestacions culturals, cal destacar la celebració, en el mes de novembre, de la Mostra Internacional de Cinema Documental de Montaverner, MON·DOC. 




Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada