Comarques del País Valencià

dilluns, 12 de març del 2018

El Fondó de les Neus (Les Valls del Vinalopó)



El terme s'ubica en una xicoteta vall protegit per la serra de Crevillent, poblada de pins, ametlers, oliveres i vinyers. Hi ha paratges força agradables com ara el de La Cuesta o el de La Cruz, habilitats per a l'esbarjo. Si decidim conèixer el terme caminant podem triar la ruta del Alto Pelao on podem observar moltes espècies vegetals: pi, ginebre, farigola, romaní; la representació animal inclou: senglars, guineus, perdius, llebres, conills, fardatxos, mussols reials, etc. Hi ha els dos llogarets del Rebalso i La Canalosa .


Tot i que no s'ha pogut comprovar, es diu que va estar poblada en temps dels grecs; les tropes cristianes van conquistar-la als àrabs el 1246 i va pertànyer a la jurisdicció d'Asp fins el 1839, en què es va independitzar i constituí un únic municipi amb El Fondó dels Frares del qual es va segregar el 1926; el màxim de població va abastar-lo el 1900: 3.690 habitants, encara que en aquesta data incloïa encara El Fondó dels Frares.


La tradicional economia agrícola, sustentada en el raïm de taula, es veu ara complementada, i superada, pels negocis immobiliaris, ja que cada vegada és major el nombre d'estrangers que s'hi instal·len. Hi ha pedreres de sorra i grava i indústries derivades del ciment.

La plaça de la Vila, amb l'ajuntament i la Casa de Cultura és el centre neuràlgic del poble, del patrimoni del qual parlem a continuació:
  • Església de Sant Pere apòstol. Aixecada sobre l'ermita de les Neus en 1746, en estil barroc.
  • Ermita de sant Isidre. En el paratge de La Cruz .
  • Façana del convent de Concepcionistes Franciscanes. De mitjan segle XX; com que es troba prou deteriorada, s'espera intervenció per a la seua recuperació.


A banda del seu exquisit raïm de taula, inclòs en la denominació d'origen Uva de Mesa Embolsada del Vinalopó, podem degustar l'arròs caldós, els gaspatxos, la gatxamiga, el putxero i la paella amb conill i caragols. Els dolços també tenen bona representació amb rollos de costra, torrijas , sequillos o embocaos.



Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada