Comarques del País Valencià

dimecres, 11 d’abril del 2018

Tírig (L'Alt Maestrat)



El paratge més conegut és el barranc de la Valltorta on trobem prou mostres de l'Art Rupestre Llevantí (Patrimoni de la Humanitat): les Coves del Civil, dels Cavalls, de Centelles o del Puntal són un bon testimoni; el barranc també ens donarà a conèixer la forma de vida i l'arquitectura rural d'aquestes contrades: sènies, masos i barraques encara s'hi poden trobar arreu, a l'igual que les tan característiques de construccions de pedra en sec.


Com s'ha comentat, es tracta d'un dels municipis amb major riquesa en restes prehistòriques del País i també hi ha jaciments ibers, cartaginesos i romans. Formava part de la batllia de Coves de Vinromà, senyoriu de Balasc d'Alagó (1190-1239). Fou cedit en 1237 a Joan Brusca, el qual donà carta pobla a diverses famílies cristianes el 15 de setembre del 1245, amb unes rendes força elevades. El senyoriu territorial va anar canviant de mans dels Brusca a l' orde de Calatrava, a Artal d'Alagó (¿?-1295), a l' orde del Temple i a la de la de Montesa, a partir del 1319. El 1324 passà a tenir el fur de València i el 1361 se li va cancel·lar la partició de fruits davant la creixent despoblació. En 1374 el mestre de l'orde ratifica la carta pobla de 1245.


L'agricultura de secà: ametler, olivera i cereals, i la ramaderia: ovelles, cabres, porcs i aus constitueixen la base econòmica del poble. Es conserva la tradicional artesania dels cabassos de palmell.


Del patrimoni tirijà destaquem:
  • El Museu de la Valltorta. On es mostren moltes de les torballes fetes al barranc.
  • Església del Pilar. Segle XVI.
  • Ermita de Santa Bàrbara.
  • El Monument. Espai aixecat a jornal de vila pels veïns del poble per homenatjar Gabriel Puig Roda (1865-1919), pintor costumista valencià, fill del poble, el qual també li ha dedicat el museu que porta el seu nom i mostra la seua obra.
  • Deixalles d'un xicotet castell absolutament derruït integrades en les cases més antigues del poble.
Acabem la visita a Tírig amb un conill en llanda al forn, i coca amb mel de postres.




Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada