Comarques del País Valencià

dilluns, 2 de juliol del 2018

Benferri (El Baix Segura)



Voltat per les serres d'Oriola, Abanilla i Callosa i regat per la rambla d'Abanilla, el municipi es troba al bell mig de l'horta d'Oriola i compta amb paratges com ara el Cabezo de Torres, des d'on es divisa tota l'horta. El terreny és ideal per a la passejada a peu o amb bicicleta entre tarongers i restes de la tradicional arquitectura d'horta, barraques, sènies, sèquies, etc.

Viquipedia. Treball propi d'Abelardo López Palacios


L'origen del poble es remunta a les guerres púniques. En època musulmana hi hagué una batalla entre Teodomir (¿?-743) i els moros, que acabà l'any 713 amb la capitulació del visigot. El qual conservaria l'autonomia del territori a canvi d'un tribut. La seua condició frontera amb terres murcianes fiu que durant la Reconquesta el poble fóra víctima de diversos atacs, els quals culminaren amb l'ocupació cristiana en 1242 per part de Ferran III el Sant (1199-1252); el tractat d'Almizra deixà Benferri en mans del rei aragonès Jaume I (1208-1276), qui va donar-lo a Joan de Rocamora en premi a la seua col·laboració en la conquesta; en 1464 un altre Joan de Rocamora, senyor vigent, va comprar la torre i l'heretatge, constituint d'aquesta manera el que podríem dir és el primer nucli urbà. En 1494 Jaume de Rocamora i son fill Jeroni començaren una tasca de poblament que va aconseguir l'assentament de 29 famílies. En 1619, en assolir les 15 cases, es constitueix en municipi, però dintre del terme d'Oriola, fins 1622 en què ja se'n desvinculà totalment. L'epidèmia de pesta de 1648 va paralitzar el creixement demogràfic ,que no va recuperar-se fins bé entrat el segle XVIII. El 21 de maig de 1695 els jesuïtes prengueren possessió d'algunes terres donades per Maria Valenzuela, marquesa del Rafal. En 1735 la totalitat de les terres eren propietat de Francesc Rocamora, tot i que hagué de mantenir un plet amb els religiosos per les rendes.

Viquipedia. Treball propi d'Abelardo López Palacios

L'economia local es basa en el conreu de cítrics i en la construcció, el tiró de la qual ha portat a fixar-hi la seua residència a un gran nombre d'estrangers, sobre tot alemanys.


Del patrimoni benferrí citarem:
  • Església de Sant Jeroni. Renaixentista, de 1622.
  • Font del Parc.
  • Torre dels Rocamora. Medieval. Origen, com ja s'ha dit de l'actual nucli urbà.

L'arròs amb conill i el putxero amb pilotes són les especialitats gastronòmiques del poble. Dels dolços, mereixen menció especial les coques de carabassa.

Anualment es celebra el Certamen Literari Ayuntamiento de Benferri .






Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada