Comarques del País Valencià

diumenge, 10 de juny del 2018

Rafelguaraf (La Ribera Alta)


La Penya Roja (345 metres) constitueix el punt més elevat del terme; el corrent fluvial més important és el riu d'Albaida però hi ha també uns quants barrancs com ara el del Pinar. Hi ha tres nuclis de població: Tossalnou, Riu-rau i Berfull, el qual és un antic poblat morisc emmurallat. Les muralles (segles XVI - XVII), envolten tot el poblat i serveixen de tancament als patis posteriors dels habitatges que conformen el conjunt arquitectònic. L'accés es realitza a través d'un arc de mig punt, l'Arc de Berfull", sobre aquest, la muralla es troba coronada per merlets. Entre els edificis, d'arquitectura popular, es troba una ermita i l'antiga casa de la Senyoria, la qual té en la façana principal, sobre la porta, un escut nobiliari.

El nom de Rafelguaraf procedeix de l'àrab Rah (a) Gurab que significa "finca de Gurab". Gurab és el nom de moltes branques i tribus àrabs. S'han trobat algunes deixalles de l'Eneolític, però Rafelguaraf va nàixer d'una alqueria islàmica que desprès de la conquesta mantingué tota la població morisca; fou senyoriu del comte de Cirat, del comte del Castellar i de l'Hospital General de València. Durant la revolta de la Germania, el virrei va aposentar-hi el seu exèrcit camí de Xàtiva. L'expulsió morisca deixà Rafelguaraf totalment despoblat (122 dels seus pobladors embarcaren a Dénia cap a l'exili).
El 6 de juliol de 1626 Joana Eslava, comtessa del Castellar, atorgà carta pobla. Durant la guerra de Successió es va donar la curiosa circumstància que el senyor de Rafelguaraf va recolzar els botiflers mentre que el de Berfull, aleshores encara independent de Rafelguaraf, recolzava els maulets. El 24 d'agost de 1846 va afegir-se Berfull i el 26 de juny de 1870 el Tossalet. Segons Cavanilles (1745-1804) el 1795 produïa arròs, dacsa, blat, seda i hortalisses. A mitjan segle XIX es començà a conrear el taronger. En 1871 es van desamortitzar els bens comunals del municipi que passaren a les mans dels Reig Bigné.


L'economia depèn de l'agricultura de regadiu, fonamentalment, taronger.


A banda del ja esmentat poblat de Berfull, el patrimoni de Rafelguaraf consisteix en:
  • Ajuntament. Neoclàssic, de 1896.
  • Església del Naixement del Senyor. Edificada en 1948 sobre l'anterior, cremada en la Guerra Civil.
  • Església del Tossalet.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada