dilluns, 29 de juliol del 2013

Santuari de la Mare de Déu d’Agres (El Comtat).



El Convent, nom amb què es coneix el santuari, és un dels llocs més emblemàtics de la comarca del Comtat i, per suposat, d’Agres, tant per la seua importància religiosa com pel seu entorn natural, ja que esta situat dins mateix de la serra Mariola i del seu parc natural. S'hi accedeix per un camí de xiprers i estacions de Viacrucis i és punt de partida d'interessants excursions a peu per la serra de Mariola.






La llegenda vol que, en agost de 1484, als voltants de les ruïnes del castell musulmà, se li aparegué, dalt d'un lledoner, una imatge de la Verge, a un pastor que era manc i li va restituir el braç que li faltava. En poc de temps el prodigi volava per tot el poble i la imatge fou portada en processó a l'església. Però al dia següent havia desaparegut i tornà a aparèixer dalt del lledoner. Allò, afegit al fet que dies abans la imatge havia desaparegut en l'incendi d'una església d'Alacant, es va interpretar com un senyal de que la Verge volia romandre aquí. Immediatament va començar a edificar-s'hi una ermita.



La fama de la Mare de Déu d'Agres va expandir-se ràpidament arreu del Comtat i les comarques limítrofes i començaren les peregrinacions dels fidels que col·lapsaven el santuari. Per això, un segle més tard s'hi va iniciar la construcció d'un convent de franciscans que, a poc a poc, anaren ampliant l'edifici fins arribar al que coneixem actualment. Tot i això l'afluència de feligresos era tan gran que els franciscans, en 1649, bastiren un hostalatge al costat del convent que va estar actiu fins la desamortització de Mendizábal (1790-1853), en 1836 i que actualment es troba en estat ruïnós.


L’afluència de gent a aquest entorn es conta per milers setmanalment, però el moment cul minant és en el mes de setembre quan se celebren les festes patronals i es fa una romeria, des del poble fins el Convent en la qual una filà de festers passeja la imatge de la Verge.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada