dimarts, 23 d’abril del 2013

Antella (La Ribera Alta)


Antella


Antella se situa en la comarca de la Ribera Alta. Limita amb Alberic, Alzira, Càrcer, Cotes, Gavarda i Sumacàrcer.

El seu indret més conegut és l’Assut, construït per ordre de Jaume I entre 1239 i 1260, per a desviar les aigües del Xúquer a la Sèquia Reial ––que naix ací–– i aprofitar-les per a regar tota la zona. En 1739 s’hi construïren les comportes per a regular convenientment el flux de les aigües entre riu i sèquia. La presa, a banda d’aquesta utilitat pràctica, s’aprofita també lúdicament ja que permet la pràctica de la natació o el rem. Entorn de l’Assut se celebra anualment el Triatló d’Antella, u dels més importants de les comarques centrals.


Sèquia Reial del Xúquer
Casa de les Comportes


La passejada pel poble va mostrant-nos, entre algunes cases modernistes, record de l’època en què la taronja propicià una burgesia autòctona, l’església de la Immaculada, xorigueresca, del XVII, aixecada, com era habitual, sobre la mesquita; la torre àrab. únic vestigi que queda de la casa palau senyorial i que, temps enrere, es va fer servir com a presó, i la Casa del Rei.
El fet més tràgic de la seua història recent fou la pantanada de Tous, en octubre de 1982, que afectà greument el poble.
Rellotge de sol en la façana de l'església


Vista del campanar i de la torre àrab.
 Més informació:  País Valencià. Poble a poble, comarca a comarca i en Facebook.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada