dimarts, 14 d’octubre del 2014

Almedíxer (L'Alt Palància)


Municipi en què, com a la resta de la comarca es parla castellà. El seu topònim àrab, Al-majasir, significa “llogaret" o "lloc de trobada”.

De relleu escarpat, el seu terme compta amb paratges propis dels pobles de muntanya, amb gran quantitat de fonts i cims de no massa altura, dels que destaca el Cullera amb 997 m, l’Herrera amb 918 o la Rodana amb 684, coberts d’alzines i pins.



S’hi han trobat deixalles d’un poblat iber i algunes de romanes. El poble, de fundació musulmana, va ser des de 1233, com la major part dels pobles situats en l'aspra serra d' Espadà, lloc de recepció de musulmans eixits de la plana castellonenca, com a conseqüència de la conquesta de Borriana per Jaume I (1208-1276), el juliol d’aqueix any. En 1238 van ser conquerits el castell i la vila. Fou successivament propietat de Bernat Serra i de les famílies Fanfans, Montcada i Centelles. En 1528 les tropes comandades per Alfons d’Aragó, duc de Sogorb, hi assestaren la definitiva desfeta als moriscs revoltats en el regne de València. El 1609 va romandre gairebé deserta a causa de l’expulsió dels moriscs, la recuperació demogràfica fou lenta, ja que fins el segle XIX no va assolir una xifra d’habitants semblant a aquella.

La seua principal activitat econòmica és l’agricultura de secà, tot i que, a nivell industrial, hi ha una planta embotelladora d’aigua i una formatgeria.



Arquitectònicament, citarem:

  • Dos aqüeductes, un en Huerta Nueva i l’altre en l’Alfara. D’època romana i encara en funcionament.
  • Església dels Àngels i de sant Joan Baptista, del segle XIII, reconstruïda en el XVIII.
  • Restes de la muralla.
  • Les ruïnes del castell, en el mont de la Rodana.
  • L’Arc del Castell que dóna entrada a la zona més antiga del poble.
  • La via romana.


La gastronomia, com en qualsevol població muntanyenca, és rica i contundent, basada en els productes de la terra: embotits, olla, a base de verdures; paella; la rebosteria amb la fullosa, torta de migas, torta de mollas, torta de higos secos o el Delgao de almendras y nueces. Citarem també la qualitat de les seues aigües.



En el mes d’abril s’hi celebra des de fa anys la Fira d’Oficis d’Almedíxer, amb diversos tallers, com ara els de terrisseria, fusteria, confecció d’una carbonera, esquilat, etc.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada