El terme s'estén al llarg de la serra d'Eslida
––ramificació de la d'Espadà––, amb altures que freguen els 800 m (La Costera, La
Plana) i amb el Puntal de l'Aljub com a cim més prominent, amb 948 m d'altitud.
La passejada ens portarà per barrancs, que vessen al riu d’Anna; fonts com la de Fonillet
––únic brollador d'aigua potable del País Valencià––, Fosques o Matilde, entre
d’altres; les neveres de l'Oret i de Castro, les coves de L'Oret, La Ferrera, Fonillet
i Matilde; el molí de l'aire; els Corrals ––antigues alqueries situades vora riu––
i els boscs de pins i sureres.
Les primeres notícies de pobladors de la vall d'Eslida les trobem en les
restes d'ofrenes funeràries descobertes en la cova de l'Oret, les quals pertanyen
a l'Edat del Bronze. Alguns historiadors la identifiquen amb l' Oleastrum que
cita Estrabó (63 aC - 21 aC) durant
l'època romana. En temps dels musulmans formava part de la fillola de la Vall d'Uixó i abastà certa
importància ja que fou seu de l’alcaidia d'Eslida i arribà a tenir escola de
l'Alcorà; els moros hi introduïren l'agricultura, el sistema de regadiu, configuraren
l'actual nucli de població, aixecaren el castell i l'aqüeducte i deixaren la seua
toponímia en les alqueries escampades pel terme, Lauret, Benalbuig, Alfeig, etc.
En 1237 els cavallers de Jaume I (1238-1276) conquistaren
la vila per als cristians. Es parla de carta de població en 1242 o 1247, en qualsevol
cas en ella es respectaven els costums, la religió, les lleis i les propietats dels
mahometans. En 1255 va ser donada a Teresa
Gil de Vidaure i en 1258 a Galceran de
Montcada. El castell va participar en la revolta d'Espadà de 1526 i, quan l'expulsió,
es va unir a Al-Azraq (1208-1276);
malgrat tot els moriscs foren expulsats i la població passà de 900 a 500
habitants. En 1612 s’hi dóna nova carta pobla per la qual es repobla la baronia
d'Eslida. En 1633 passà a mans del duc de Medinaceli, el qual aixecà forn, almàsseres
i un hostal i donà nova carta pobla, en 1653. Al llarg del XVIII hi creix la producció
d'oli i morera i s'hi exploten les mines de cinabri de La Solana. El segle XX és
un segle de decadència agrícola i emigració cap a nuclis industrials.
El poble manté la fesomia que li donaren els moros: carrers torts, estrets
i costeruts en què trobem els edificis més significatius que són:
- Església de El Salvador. Segle XVII, aixecada sobre la mesquita.
- El Calvari. Ermita del XVIII adossada a un aljub, que custodia un interessant retaule ceràmic.
- Aqüeducte de la Rambla. D'origen àrab.
- El Castell. Fou un dels més importants de la zona, però avui no més resten un llenç de la muralla i part de la torre de l'Homenatge. Es tracta d’un dels pocs castells de planta triangular que hi ha no només al País Valencià sinó a l'estat.
La gastronomia eslidenca, típicament
muntanyenca, es recolza en els productes de la terra: olla de poble, arròs caldós
o paella de muntanya en són una petita mostra; de dolç, les orelletes amb mel, bunyols
de figa, la coca escudellà, coca malfeta o les cristines. Cal parlar de la seua
excel·lent mel i demés productes apícoles: cera, gelea, pol·len i de l'oli d'oliva inclòs dintre de la denominació de d'origen de la Serra d'Espadà.
Més informació: País Valencià. Poble a poble, comarca a comarca i en Facebook
Avís: Alguna de les imatges han
estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la
publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada