dimecres, 2 de març del 2016

Picanya (L'Horta)



El terme és travessat pel Barranc de Xiva.



Alqueria musulmana que fou atorgada per Jaume I (1208-1276) a l'Orde de l'Hospital juntament amb la de Vistabella, la qual, el 1851, fou annexionada al lloc. Els hospitalaris atorgaren carta de població l'any 1248. Dintre del seu terme es trobava el lloc de Benàger, que juntament amb el de Faitanar han donat nom a la sèquia de Benàger-Faitanar, derivada de la de Quart, però organitzada autònomament. El barri de la Florida pertanyé al municipi fins que va ser incorporat al de Paiporta, en l'any 1964.


Les activitats econòmiques es reparteixen entre l'agricultura (cítrics i vivers de flor), dos polígons industrials i el sector serveis.



L'únic monument ressenyable és l'església de Montserrat, del XVII, però la passejada pel poble ens permet descobrir diversos edificis modernistes, com ara l'Ateneu, i d'altres cases típicament valencianes.


El poble gaudeix de diversos jardins públics que han merescut un premi de la Universitat Politècnica de València per la seua cura. L'interès que el municipi presta a l'ús de la bicicleta queda reflectit en el carril-bici perimetral que el volta i els que l'uneixen amb Paiporta, Torrent i València.


Des de 1992 l'ajuntament assigna a cada xiquet o xiqueta nascut al poble un arbre. L'ajuntament col·loca un taulell ceràmic a peus de l'arbre i envia un altre a la família amb una carta que explica quin és l'arbre que correspon al nadó. L'objectiu d'aquesta campanya és sensibilitzar a xiquets i xiquetes i famílies sobre la necessitat de tindre cura dels arbres i entendre que el seu futur i el nostre van de la mà. A hores d'ara són milers els taulells que podem trobar junt a la soca dels arbres picanyers.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada