dilluns, 13 de juny del 2016

L'Alfàs del Pi (La Marina Baixa)


La visita al far de l’Albir, ideal per a la pràctica del senderisme i el cicloturisme, permet conèixer el Parc Natural de la Serra Gelada, primer parc marítim-terrestre del País Valencià, on encara es conserven restes de mines d’ocre fenícies.

La denominació del lloc prové del topònim àrab “alfas” que significa terra fèrtil, i l’afegit “del pi” se’l dona un pi que es va plantar a la plaça l'any 1786 pels alfassins que volien la independència de Polop, i que posteriorment ha anat replantant-se. Existeix, junt a la platja de l’Albir, un jaciment arqueològic que mostra el pas d’ibers i romans. Quant a la dominació àrab no resta gran cosa. El seu origen és un castell morisc erigit per defensar dels atacs dels pirates barbarescs la veïna població de Polop, de la qual baronia depenia i rebia el nom ––aleshores es deia Alfàs de Polop––. En 1836 va assolir la definitiva independència.




Degut a l’auge del turisme s’hi han instal·lat ciutadans de fins 64 nacionalitats diferents que, a hores d’ara, ja superen en el cens als autòctons. De tota manera els costums valencians i la llengua s’hi mantenen front a les influències foranes. Malgrat que la principal riquesa del municipi és el turisme manté una vigorosa agricultura amb tarongers, nesprers, oliveres, ametlers, etc.



A banda de les platges i d’alguns edificis tradicionals que es conserven al casc urbà, citem tot seguit algú dels espais que cal visitar al poble:

  • Església parroquial del Crist del Bon Encert, de 1784.
  • La torre Bombarda, antiga torre de vigilància del segle XVI, situada a la Serra Gelada. Declarada BIC l’any 1985.
  • Centre d’Interpretació Far de l’Albir.
  • Museu Vila Romana de l’Albir. Amb necròpoli i termes romanes. Primer museu del País Valencià a l’aire lliure.
  • Fundació Frax. Ampli espai expositiu.
  • Passeig de les Estrelles. Amb el nom, a l’estil hollywodià, de les actrius i els actors que han participat en les 27 edicions del Festival de Cine de l’Alfàs del Pi.



En el plànol cultural cal destacar, a banda del Festival de Cine (juliol), l’Alfàs a Jazz (setembre), el Mozartmania (octubre) o el Jajaja, festival infantil que es celebra en desembre.







Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

1 comentari:

  1. Una observación. Cuando miras el mar desde la orilla, a veces se ven bancos de arena dentro del agua. Entras al agua y aumenta la profundidad y de repente remontas a menor profundidad. Ahí se crian las coquinas o tellines. Y ese banco de arena sumergido se llama alfaç, en castellá alfaque. Estan en las desembocaduras de los rios.
    Jota Mac.

    ResponElimina