dimecres, 13 de maig del 2015

Segart (El Camp de Morvedre)


Hi ha tres nuclis de població, a saber: Segart, La Mallà i El Murtal. Insert en la Serra Calderona i travessat pel Palància, el terme, u dels més muntanyosos del Camp de Morvedre, està solcat pels barrancs de la Font, del Meliquet i de Segart. Les altures més importants són el Puntal de l’Abella, que amb 634 metres és la major altura de la comarca, la Mola i el Prat. Altres paratges dignes d'esment són les nombroses fonts de que destaquen la de Sant Josep i la de Campanar.



Té el seu origen en l'època islàmica, a la qual pertany el seu castell. Després de la conquesta, Jaume I (1208-1276) fiu donació d'ella al bisbe de Vic de qui va passar a mans d'Adam de Paterna; més endavant, Pere el Cerimoniós (1319-1387) va entregar-la a Bernat de Ripax i, posteriorment, passà a pertànyer a Morvedre, del qual es va independitzar el 1535 per a convertir-se en un annex d'Albalat dels Tarongers. Lloc de moriscos (40 focs el 1609) de la fillola de Sogorb, restà despoblat després de l'expulsió a conseqüència de la qual cosa Joan de Vilarrasa, senyor de la baronia d'Albalat i Segart, donà carta de població el 1611 i repoblà amb cristians catalans; el 1846 va aconseguir la independència municipal. A partir del segle XIX s'ha deixat sentir l'emigració devers Sagunt i València.



A falta de cap activitat industrial i l’escassa importància de la ramadera, l'agricultura és el motor econòmic del poble: cítrics, ametlers, garroferes, oliveres i vinyet en són els conreus més habituals.



Patrimoni:


  • Església de la Immaculada Concepció. 1796-1802.

  • Castell de Segart. Musulmà. En estat de ruïna, tot i que conserva part de les muralles i de la torre major.


  • Calvari. Viacrucis amb interès arquitectònic que acaba en una ermita. 



5 comentaris:

  1. Gràcies per interessar-te pel nostre poble. Per cert hi ha un error, hi han 3 nuclis (Segart poble, El Murtal i La Mallà)

    Salutacions i segueix visitant-nos. :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies per llegir el meu bloc, pel teu comentari i, sobre tot, per la informació que reflexaré immediatament en l'article.

      Salutacions.

      Elimina
  2. Bona vesprada! Som els Festers de Segart, estem fent el llibret de Festes per a aquest any. I hem trobat aquesta informació teua: http://www.valencia.edu/~fjglez/pais/campmorvedre.html#SEGART Ens donaries permís per afegir-la al llibret?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per suposat que podeu utilitzar el text. Sempre, clar està, que no hi haja interessos comercials i citeu la procedència.

      Fins i tot us agrairia que em fereu arribar un exemplar del llibret.

      Moltes gràcies per l'interés pel meu treball.

      Elimina
  3. Sí clar, no té cap tipus d'interés comercial i la procedència estaria citada.

    El llibret és per a les Festes (finals de juliol i principis d'agost), fins més o menys les primeres setmanes de juliol no el tindrem, si vols ens fiquem amb contacte amb tu llavors per enviar-te'l.

    Tot i això, tenim un esborrany ja fet de l'apartat on aniria el teu text si vols te'l podem enviar per email per a que el veges i ens digues que et pareix. (el nostre correu és festersegart16@gmail.com)

    ResponElimina