divendres, 26 de maig del 2017

Tollos (El Comtat)


És el municipi menys poblat de les comarques del sud, ubicat en la vall del riu Seta, depara excursions a paratges tan interessants com la serra d'Alfaro, la font de Paet o el Freginal. També podem recórrer el sender PRV 168, que, pel barranc de Malafi i al llarg de 27 km, recorre gran part de la comarca del Comtat i depara la possibilitat de visitar les pintures rupestres del Pla de Petracos.


D'origen àrab, fou donada per Jaume I (1208-1276) a diversos cavallers el 1248. Fou senyoriu dels marquesos d'Ariza i dels de Guadalest. Fins l'expulsió de 1609 fou refugi morisc. Fins el segle XVI la parròquia era annexa a la de Benimassot. Abastà el seu màxim de població el 1845 amb 253 habitants, però a hores d’ara corre clar risc de despoblar-se totalment.

L'economia està basada en l'agricultura de secà: ametla, oliva i bresquilla, i la ramaderia del bestiar oví i caprí.


El poble, de complicat accés, tan sols presenta com a edifici històric l'església de Sant Antoni de Pàdua, dels segles XVIII i XIX. També formen part del patrimoni toller diversos masos d'origen morisc que representen ben bé l'arquitectura d'aquella època.

D'interès gastronòmic són l'olleta, la pilota de dacsa, els minxos i l'embotit casolà.




Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada