dimarts, 21 de maig del 2013

Reial Monestir de Santa Maria. El Puig (L'Horta Nord)



El Reial Monestir de Santa Maria del Puig manat construir per Jaume I (1208-1276) en agraïment per la presa de València, domina, amb la seua imponent construcció, El Puig de Santa Maria, poble de la comarca de L’Horta.

Monestir de Santa Maria del Puig
D’aquell només resta una portada romànica. L’actual ––iniciat pel patriarca Joan de Ribera (1532-1611) en 1588 –– mostra tres parts ben diferenciades: el convent, on resideixen pares mercedaris; l’església, i el Museu de la Impremta i l’Obra Gràfica, fundat en 1987 i adquirit i ampliat fa poc per la Generalitat Valenciana. El museu és el millor en el seu gènere de l’estat i el segon a nivell europeu, només superat pel de Magúncia, en Alemanya. En ell només es pot observar l’evolució de la impremta al llarg dels segles, també s’hi destaca la importància que n’ha tingut en la història valenciana.

Porta romànica



Al monestir, de planta quadrangular amb torres als cantons, s’accedeix pujant una rampa que condueix a un vestíbul que dona accés a una preciosa escala, adornada amb ceràmica de Manises. Al final de l’escala es troba l’accés al claustre baix profusament revestit de llenços de les diferents èpoques del monestir i de vidrieres que no són les originals, ja que aquelles foren destruïdes durant la Guerra Civil. Des del claustre hi ha accés al Saló Gòtic (segle XV), al refectori dels monjos i a un pati interior, on es distribueixen les habitacions dels novicis.
Escala. (Foto: Pilar Molina)

Tornant a l’escala pugem al claustre alt, també farcit de pintures, escuts, llegendes i vidrieres. Ací es troba el Saló Reial que serveix d’allotjament als monarques espanyols. El claustre alt es comunica amb l’església per un passadís.
Sala del Museu de la Impremta

L'església, d'estil gòtic, fou construïda a partir de 1300, per ordre de l’almirall Roger de Llúria sobre una senzilla capella edificada pel rei conqueridor en 1238. A la capella major es conserva la imatge de la Mare de Déu del Puig, que fou trobada en aquest lloc, poc abans de la conquesta, soterrada sota una campana; Jaume I, que hi va veure un miracle de la verge, la nomenà patrona del Regne de València, la qual titularitat conserva encara. A l’església hem accedit per un passadís però per a gaudir de la seua magnificència haurem de pujar per la grandiosa escala que la integra amb el poble.

Església de Santa Maria

En 1835, el monestir fou desamortitzat i en 1948 cedit a l'orde de la Mercè, que en 1967 va fer una important restauració d'aquest edifici que hauria de ser senyal d’identitat dels valencians i valencianes ja no en allò espiritual si no per la importància que té en la nostra confirmació com a poble.
Sala del Museu de la Impremta. (Foto: Pilar Molina)

Més informació sobre El Puig:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada