dimarts, 12 de desembre del 2017

Alcosser de Planes (El Comtat)


També conegut com Alcosseret. El seu topònim deriva de la veu àrab Al-Quasayr que significa xicoteta fortalesa. Es pot gaudir de bones excursions fins al pantà de Beniarrés o fins a l'empinat Calvari, des d'on es gaudeix d'una magnífica panoràmica de la vall i del curs del riu Serpis.



D'origen musulmà, va ser conquerida a mitjans del s. XIII per Jaume I (1208-1276). Constituïa un important lloc de moriscos, amb 60 cases –uns 270 habitants– l'any 1609, prèviament a la seua expulsió. Els titulars de la baronia de Planes i el comtat de Cocentaina, protagonitzaren diversos conflictes per la vinculació de la seua jurisdicció, que es resolgueren mitjançant la concòrdia del 1677 a favor del comte de Cocentaina, qui mai no havia deixat de percebre les rendes d'Alcosser. Allò va motivar que la vila no disposara d'una carta específica de població i es regira per la de Muro. La seua església va pertànyer a la de Cocentaina i, posteriorment, el 1535 a la de Gaianes, més tard s'independitzà d'aquesta. La població, amb una economia basada en l'agricultura (cirera fonamentalment) ha anat disminuint demogràficament durant els segles XX i XXI.


Pel que toca al patrimoni, hi trobem:
  • Església de Sant Josep.
  • Castell. En estat ruïnós.
  • Calvari.
  • La Font. Antiga font i llavador del poble. Lloc de reunió del jovent.






Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada