dijous, 7 de juliol del 2016

Benlloch (La Plana Alta)



L’accidentada orografia del terme el fa ric en paratges com ara la font dels Tres Canons, la pineda de Donvalls o la font de Subarra. També s’hi poden veure oliveres mil·lenàries; pous, com el Nou, recentment restaurat, o el de Planxadell, sènies, llavadors i aljubs monumentals, dels que parlarem més tard. La Via Augusta, coneguda aquí com el Camí dels Romans, propicia el senderisme, a l’igual que el sender PR, que al llarg de 19 km, discorre pel Pla de Benlloch.


S’hi han trobat sepultures i una estela iberes en Els Fondos, però el lloc té origen en les alqueries islàmiques de Benifaixó i Tahalfazar, pertanyents al castell de Miravet. Jaume I (1208-1276) va donar a poblar el terme al bisbe de Tortosa, Ponç de Torrellas, el qual atorgà carta pobla el 5 de març de 1250. El poble va romandre inclòs en el senyoriu de Cabanes. En 1266 li foren assignades les seues rendes al capítol de la catedral de Tortosa.

L’economia està dedicada a la ramaderia i l’agricultura. Quant a la indústria hi ha la fàbrica de torrons artesanals "Agut de Benlloch" i alguna més de pinsos i reixes.

El poble conserva encara el traçat antic, amb carrerons torts i estrets atzucacs. Del seu patrimoni parlem tot seguit:
  • Església parroquial de l’Assumpció. De 1650, amb elements gòtics i renaixentistes. Hi ha la campana Sargantana, de 1663, una de les més antigues del País Valencià.
  • Ermitori de la Mare de Déu de l’Adjutori, o dels sants Màrtirs. 1445-1742. Gòtic i barroc.  Bastit sobre un temple anterior, del què s'han trobat algunes restes.
  • Ermita de la Mare de Déu de Loreto. 1666-1715, recentment restaurada.
  • Calvari del Quartico. Neogòtic de 1910. 
  • Llavador i Font dels Tres canons. 1887-1910. La més popular de les diverses fonts que hi ha a Benlloch.
  • Aljubs de les Casetes, del Camí de les Comes, de la Rambla i el del Camí del Cementeri, entre altres. Construccions rurals ––en diferents estats de conservació––, de base rectangular excavats en la terra o en la roca seca. que servien per a arreplegar l’aigua de pluja.
  • Masos de Planxadell i Botiguer.
  • Restes d’antigues bodegues, dels segles XIII-XIV.
  • Bodega vinícola Abdon i Senen. Modernista.
  • Diversos abeuradors. Mostra, també, de la construcció en pedra típica d’aquestes contrades.
  • El Povet Nou. 

La gastronomia és bàsicament dolça: s’hi poden degustar la coca roja, pastissos de moniato i carabassa, coca amb figues, rotllets de piló, coca de mel i els torrons artesanals fabricats al poble. Bons embotits i un excel·lent oli d’oliva. Totes aquestes especialitats i moltes més podrem gaudir-les en la Mostra Belloquina de Productes de la Terra, que es celebra a principis d’abril.
Des de 2007 l’ajuntament de Benlloch, Escola Valenciana I l’Associació Cultural El Pitxurrull organitzen el Feslloch, festival de música en valencià que té lloc a les primeries del mes de juliol.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada