dilluns, 4 de juliol del 2016

Fanzara (L'Alt Millars)



El terme està solcat pel riu Millars i poblat de boscos de pins i alzines. La passejada pel municipi ens durà al llit del riu on es pot prendre el bany en el Molí Bota i es pot practicar l'escalada en el Racó del Riu; també trobarem fonts com ara la de l'Alcúdia, la del Túrio; la del Canonge o la de l'Aljub; podrem pujar al Túrio i, si ens interessa l'espeleologia, entrar a la cova de la Mola o baixar als avencs del Cabezo o del Túrio.



Al municipi, de parla castellana, s'han trobat restes de poblats ibers —poblat de Cantallops— i romans; nogensmenys l'origen de la població és àrab. L'any 1259 Jaume I (1208-1276) va fer donació del castell i del terme a Teresa Gil de Vidaure i a son fill Pere, els quals atorgaren carta pobla en 1260. Fou lloc de moriscs que comptava amb 440 cases el 1609 i després de l'expulsió d'aquests va veure reduïda sa població als 212 focs del 1646. La jurisdicció senyorial del lloc la tingueren els ducs de Medinaceli. Teodor Granell, bisbe de Barbastre i fill de la localitat, va construir-s’hi un palau el 1720.


L'activitat principal és l'agricultura, fonamentalment secà, encara que hi ha també zona de regadiu on es conreen els cítrics, hi ha també una feble activitat taulellera. 

El poble manté la fesomia àrab, amb els seus carrers estrets i sinuosos. El patrimoni local ens ofereix:
  • MIAU. Museu Inacabat d’Art Urbà. Iniciativa sorgida en 2014 que ha omplit el poble d’obres d’art plasmades en els murs dels edificis per artistes urbans. Cada any se celebren unes jornades en què es donen a conèixer les pintures existents (40 en 2015) i s’amplien amb la participació de nous artistes. A més, al llarg de l’any s’hi celebren tallers, exposicions i altres activitats que atrauen tot tipus d’artistes i de curiosos interessats en la singular iniciativa.
  • Castell de Fanzara, o Castellet. De reduïdes dimensions, malgrat trobar-se en estat de ruïna encara poden observar-se llenços de la muralla i part de la torre de l'Homenatge.
  • Ermita del Sant Sepulcre.
  • Església de l'Assumpció. Bastida en el XVII en estils herrerià i barroc, ha estat recentment restaurada. 
  • Ruïnes de la Lleuxa. Antic poblat morisc abandonat.

Acabem aquest repàs per Fanzara menjant olla de col i card, paella de conill i pollastre i la carn i embotits del terreny.



Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada