divendres, 22 de juliol del 2016

Canet Lo Roig (El Baix Maestrat)



El terme, voltat de cims de considerable altura, està solcat pel riu Cérvol i diversos barrancs. Els paratges més visitats són els estrets del riu, el Calvari i l’ermita de santa Isabel. Hi ha oliveres mil·lenàries d’entre les quals cal destacar la de ‘les quatre potes’, que ha segut triada com a la millor olivera de l’Estat en 2016 per l’Associació Espanyola de Municipis de l’Olivera.




En diversos carrers de la població s’han trobat ceràmiques que palesen activitat humana en l’Edat del Bronze. Dels ibers hi ha deixalles escampades pel Pla dels Vinyets, la font de la Roca i la font del Vilagrós; d’aquests, precisament deriva el topònim del poble: Kan seria una paraula ibera que significaria "lloc elevat", l’afegit "lo Roig" és citat per primera vegada per Escolano (1560-1619) en 1611 fent referència al color de la terra. Tot i que hi ha petjada romana, els orígens de la població són musulmans i la seua conquesta per part dels cristians fou en 1237. Va formar part del castell i posterior batllia de Cervera i, per tant, era terra frontera on hi hagueren força enfrontaments entre cristians i musulmans. Durant el segle XIII fou senyoriu de l’orde de l’Hospital i els XIV-XV, de la de Montesa. En 1540 l’últim mestre de Montesa, Francesc Llançol, va atorgar a Canet carta pobla i va dotar-la de jurisdicció pròpia.


L’economia és la d’una població tradicionalment ramadera que, en època medieval, tenia un lligallo propi juntament amb diverses poblacions veïnes.

La visita al casc antic ens depara algunes cases gòtiques i algunes restes de la muralla ibera en forma d’arcs i llenços molt deteriorats. També hi veurem:

  • Ermita de santa Isabel. D’origen medieval i arquitectura gòtica.
  • Ermita del Calvari. Del segle XVIII, exemple de l'arquitectura barroca ilustrada valenciana; conserva alguna pintura de l’època. Actualment no es dedica al culte i es troba en greu estat de conservació i amb continus desprendiments exteriors i interiors.
  • Capella dels Piquets. Gòtica, del segle XVI, ben bé restaurada.
  • Església de sant Miquel arcàngel. Església fortalesa de 1288.
Durant el mes de juny s’hi celebra la Fira de l’oli, producte estrella del poble, i dos vegades a l’any, durant les festes patronals i en hivern té lloc el Kane Tronik, festival que abasta diferents estils musicals.
Columbusalbus. Treball propi


Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada