El terme,
de relleu suau, es troba salpicat de sènies, ermites, paratges com el pou Ample
o el de Beca, amb llavador i font, o la pineda de la Juncosa, i moltes masies
com ara la Pelejana, la Pelejaneta o Montalva, amb el pou del Malvestit.
Aquesta disposició geogràfica fa que la població s’hi trobe molt dispersa.
Joan Corominas (1905-1997) deia que “verament és la vall blanca, vall alba per excel·lència; la que pot
ésser per metaplasme sintàctic”. Àlvar
Monferrer (1940) coincideix amb relacionar la toponímia amb el color blanc
i ho remunta a la primitiva fundació àrab, quan era una alqueria anomenada
Alba. Ja en
época cristiana va
pertànyer al terme del castell de Vilafamés, del qual era un poblet o masia. Jaume I (1208-1276) donà el lloc al
monestir de Benifassà; canviada posteriorment a l'orde de l'Hospital, el seu
mestre, Fra Gui de la Gespa, va atorgar carta pobla, en Borriana, el 23 de març
del 1264 a 13 famílies de Vilafamés. En 1319 s’incorporà al senyoriu de l'orde
de Montesa, en ella fins el segle XIX. En 1343 el rei va vendre la jurisdicció
criminal a Montesa i la tornà a recuperar en 1392. Durant tota la seua història
estigué sota jurisdicció de Vilafamés, del qual va emancipar-se el 4 de juliol
de 1925, convertint-se en municipi independent amb terme propi.
L’economia
de caire tradicionalment agrícola i ramader, abasta en l’actualitat també la
indústria —hi ha un enorme polígon industrial— i, en menor mida, el sector
serveis.
Compta la
Vall d’Alba amb un ric patrimoni religiós, civil i rural, del qual parlarem tot
seguit:
- Ajuntament.
- Bou de Vall d'Alba. Monument obra de Ripollés (1932)
- Església de Sant Joan Baptista. Aixecada en 1902.
- Ermita de Sant Cristòfol. 1996. Imita a les ermites del segle XVI.
- Ermita de Sant Antoni, al Mas d’Alentao
- Ermita de Sant Josep, al Mas de Toribi.
- Ermites de Sant Antoni abat, a Montalva i a la Sena.
- Església de la Mare de Déu dels Àngels, a la Barona
- Església de l’Assumpció, a la Pelejana.
- Museu Etnològic.
- Un bon nombre d’antigues sènies artesanals.
De la
gastronomia destaca l’olla de verdures i el tombet; de la rebosteria, els
pastissos de moniato, de cabell d’àngel i els rotllets d’aiguardent.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada