diumenge, 13 de maig del 2018

La Serratella (L'Alt Maestrat)



El terme municipal es troba en un terreny molt esquerp dintre de la Serra d'En Galceran, on la màxima altura és el Tossal de la Toiola (939 metres); hi abunden les fonts: del Camí, de la Figuera, del Rotador, etc., i hi ha diverses neveres antigues.


Històricament va formar part de la nomenada batllia de Coves de Vinromà; amb ella fou senyoriu de Balasc d'Alagon (1190-1239) entre 1235 i la seua mort. Després passà a l'orde de Calatrava i el 1245 a Artal d'Alagon (¿?-1295). El 1294 s'incorporà a l'orde del Temple; el 1319 passà al senyoriu de Montesa, en el qual es va mantenir fins el passat segle. En el segle XIII es cridava Serra de Bierach. El 1646 tenia uns 100 habitants i el 1900 abastà el seu màxim de població amb 700; nogensmenys, durant els dos últims segles la seua demografia ha anat sempre en descens.


El patrimoni més representatiu consisteix en:
  • Església de Sant Miquel. Neoclàssica, del XVIII-XIX. Una de les peces més interessants que hi ha és un frontal de l'altar de vellut verd en el qual es pot veure brodat a Sant Miquel lluitant contra el dimoni. Sembla que data de finals del segle XV. Quant a orfebreria la peça mes antiga, també del segle XV, és la creu processional, de color plata.
  • Ermita de Sant Joan Nepomuceno. Segle XVIII
  • Creu d'Entrada.
  • El Forn. Edifici medieval que ha tingut diversos usos, tot i que actualment està en desús.
  • El Torrent. Conjunt arquitectònic format per una font, un abeurador per a les cavalleries i uns safaretjos.
  • Les Escoles. Primer terç del segle XX.
  • Ajuntament



Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada