El
terme, molt petit, s'enclava dintre de la Vall de Pop i compta amb paratges on
anar caminant o amb bici com ara el cim de les Bassetes, l'arbre fossilitzat de
la Cova de la Gola i les serres de Castellar i de la Lloma Llarga.
La
seua història ha estat vinculada a Benissa, població de la qual dista poc. En
el segle XVI estava poblada exclusivament per moriscs; fins el 1535 fou annex
de la parròquia de Benissa; no tenim gaires notícies de la seua carta pobla
després de l'expulsió dels moriscs, però sabem que el 1622 apareix ja amb una
població de 33 famílies cristianes, nombre sensiblement inferior al dels últims
anys de l'etapa morisca, de la qual cosa es dedueix el dany econòmic i
demogràfic sofert.
En el segle XVII pertanyia a la família dels cavallers mercaders Zapata; el 1794 comptava ja amb 121 famílies que es dedicaven principalment a l'elaboració de panses amb destinació a l'exportació; en les darreres dècades la seua demografia ha retrocedit sensiblement.
En el segle XVII pertanyia a la família dels cavallers mercaders Zapata; el 1794 comptava ja amb 121 famílies que es dedicaven principalment a l'elaboració de panses amb destinació a l'exportació; en les darreres dècades la seua demografia ha retrocedit sensiblement.
Viu
Senija de l'agricultura, cítric, garrofa, ametla i sobre tot vinyet, que dóna
les famoses panses assecades al sol de La Marina i que ha proporcionat riquesa
al poble; també podem fruir dels seu excel·lent oli, dels vins dolços i de les
delicioses tomaques assecades, com la pansa, als típics riu-raus. La proximitat
a la costa està permetent l'arribada del turisme, que a Senija ve a dinar en
els restaurants que hi estan proliferant.
L'església
de Santa Caterina, aixecada sobra la mesquita, la Roca de la Salve, en el pati
de l'escola i els taulells ceràmics que hi ha a la porta de les cases, són els
trets més característics del patrimoni local. Recentment, per iniciativa d’uns
llicenciats de Belles Arts senijers, s’hi creà el MOS (Museu Obert de Senija),
exposició en diferents façanes del poble de grafits realitzats per artistes
urbans procedents de diferents punts de l’Estat i també locals.
Però
si quelcom caracteritza Senija és la cura que ha mantingut amb els menjars
tradicionals de La Marina: coques, pilotes, espencat, conill amb tomaca,
guisolet, mullaor de bull, o de cargols, postres a base d'ametla i de figues,
les panses i les tomaques assecades, en fi tot un món que, com ja ha estat dit
converteixen aquest menut poble en referència gastronòmica de les comarques del
sud.
Avís:
En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem
comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la
immediata retirada de les mateixes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada