divendres, 10 d’agost del 2018

Bonrepòs i Mirambell (L'Horta)


El xicotet terme és absolutament pla i està solcat pel barranc de Carraixet.

El seu origen se situa en una alqueria musulmana que amb la conquista cristiana es va convertir en zona de reialenc. Els moriscs que hi romangueren s'instal·laren en la zona de Mirambell on visqueren fins l'expulsió. Jaume I (1208-1276) va donar-li-la a Constantí Ros.

Més tard, després de passar novament a domini reial, Joan II (1398-1479) va entregar-li-ho a Francés Jardí de Menaguera, el 1472. En el segle XVI va passar als Montoliu, que obtingueren la baronia de Bonrepòs i Mirambell; posteriorment els seus propietaris van ser els Mirasol i Talamantes. El 1574 Bonrepòs fou erigida en parròquia independent, tot i tutelant els llogarets de Mirambell i Cases de Bàrcena. Avui Bonrepòs i Mirambell formen una unitat urbana comú.La seua economia és basa fonamentalment en el conreu dels cítrics.

Patrimonialment hi ha:
Ermita del Pilar de Cases de Bàrcena. Segle XVIII.
Ermita de sant Joan Baptista de Mirambell.
Església de la Mare de Déu del Pilar.
L'ambient cultural del poble s'hi reflexa en l'existència d'un bon nombre d'associacions culturals: Cor de Bonrepòs i Mirambell, Societat Musical, Associació Macarella, Colla de dolçaines i tabals La Brama, Rondalla La Tornada o el Grup de Teatre "Sempre en falta u".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada