dissabte, 11 d’agost del 2018

Rojals (El Baix Segura)


El Segura travessa el terme d'aquest municipi de parla castellana, que té tres nuclis de població: Rojals, Ciutat Quesada i Las Heredades.

Ja del Neolític hi podem trobar testimonis de poblament; del Bronze trobem vestigis en el Cabezo de las Particiones i en el de Soler, el qual fortificaren els musulmans i hi fundaren l'alqueria d' Al-Mudawwar (Almodòvar).
Des de la seua fundació fins el 1602 va pertànyer a Oriola i des d'aquesta data fins el 29 de maig de 1773 en què comprà la seua independència al rei, a Guardamar del Segura.

El 21 de març de 1829 va perdre gran part del patrimoni i 30 veïns en el terratrèmol que va assolar les terres del Baix Segura. Durant la guerra civil es va formar una col·lectivitat agrícola de la CNT, que el 1938 fou amenaçada per l'ajuntament en pretendre aquest la devolució de les terres confiscades per la col·lectivitat a llurs antics propietaris. Ha sofert moltes riuades del Segura, les més importants les de 1879 (6'54 metres), 1946, 1948, 1973 (5,60 metres), 1982, 1987 i 1989. En les darreres dècades l'especulació urbanística ha portat un creixement demogràfic tan espectacular que l'ha dut a ser una de les poblacions de l'estat en nombre d'estrangers residents, els quals ja constitueixen més de la meitat del cens.


De tradicional economia basada en l'agricultura i en l'artesania del cànem, el lli i l'espart, ha vist aquesta reforçada i quasi substituïda amb el turisme.


El patrimoni rojaler, com veurem tot seguit, s'articula al voltant de la hidrologia
  • Pont de Carles III. Pont de pedra, acabat el 23 d'octubre de 1790, que uneix els nuclis modern i antic del poble.
  • L'Assut. Bastit en el segle XVI, actualment conserva la seua funció.
  • La Sènia. Del segle passat i també en funcionament a hores d'ara.
  • Aljubs de Gasparito. Donaven aigua als pobles de la contrada. Actualment un continua sent dipòsit d'aigua i l'altre s'ha convertit en Museu Etnològic i sala d'exposicions.


A més, a més
  • El Marabú. Segle XVIII. Conjunt de béns patrimonials situats en el camp de Rojals (El Baix Segura). La històrica Hisenda i Casa dels Marbeuf (del qual procedeix el topònim actual de Lo Marabú) està considerada com un extraordinari exemple de les majors hisendes de camp comarcals dels segles XVIII i XIX. A més, és un dels grans Conjunts Arquitectònics-Artístics Senyorials que millor es conserven a la comarca.
  • Ecomuseu d'Hàbitat Soterrani. Antic barri de les Coves rehabilitat per allotjar activitats artesanals en el Soc Artesanal creat a l'efecte.
  • Museu Arqueològic.
  • Museu de l'Horta.
  • Museu de la Setmana Santa.
  • Teatre Capitol. 1946.

La cuina, apegada al terreny, està farcida de plats confeccionats amb els productes de l'horta i els animals de granja: arròs amb conill i caragols, truita de creïlla, carabasseta, carxofa i faves tendres; putxero amb pilota, etc. De dolç: flam de taronja, tonyes de repulgo , coca de sant Pere, dolç de raïm, bunyolers rojalers, miques amb xocolata i més encara.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada