divendres, 2 de juny del 2017

El Poble Nou de Benitatxell (La Marina Alta)

El terme pot conèixer-se recorrent les rutes dels Cingles, que va des de la Cala Moraig --amb la Cova dels Arcs-- a la Cala Llebeig, i la del Barranc dels Testos, que perfilen una costa esquerpa, farcida de penya-segats i cales d'aigües nítides molt freqüentades pels submarinistes.


Viquipèdia. Treball propi de Joanbanjo
S'han trobat a la Cova del Moro deixalles que es remunten a uns 18.000 anys; també hi ha jaciments ibers, romans i àrabs; l'ocupació cristiana de la llavors Alqueria de Benitagell fou el 1244. Població vinculada històricament a la ciutat de Dénia, pertanyé primerament a la seua taifa i posteriorment al comtat atorgat per Pere el Cerimoniós (1319-1387) l'any 1356; a Alfons d'Aragó i al marquesat de la família Gómez de Sandoval, títol concedit el 1487 pels Reis Catòlics; van ser aquests qui van expedir carta pobla l'any 1497. Malgrat tot el poble fou abandonat i tornat a poblar en 1698 amb la seua actual denominació. Al duc de Medinaceli va correspondre el senyoriu d'aquesta població i percebia per ser-ho un terç delme i un cens pels terrenys romputs al mont. Benitatxell s'independitzà eclesiàsticament de Xàbia el 1768.


Malgrat que la pressió urbanística va canviant el paisatge i l'economia encara s'hi manté el conreu ancestral del raïm de moscatell i l'artesania del vímet, de què es fabriquen barrets, bosses de mà i cistelles.

El poble, en l'alt d'un pujolet, conserva la tradicional fesomia moruna dels poblets de La Marina. Com monuments a esmentar citarem l'oratori Jaume Llobell i l'església de Santa Maria Magdalena, que, construïda entre 1710 i 1774, comptava amb una interessant cúpula vidriada blava, la qual fou partida per un raig en 1940; 77 anys després ha segut restaurada i ha tornat a ser la fita paisatgística que fou en la Marina.


Més informació: País Valencià. Poble a poble, comarca a comarca i en Facebook

Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada