dimecres, 7 de juny del 2017

Alcoleja (El Comtat)



Poble típic de muntanya, es troba molt a prop de l'accident geogràfic més elevat de les comarques del sud: la Serra Aitana. De fet, moltes excursions que recorren esta serra parteixen d'esta localitat. A banda d'Aitana, es pot anar fins a la Font de la Forata, els cims del Partagat i el Port de Tagarina. El seu terme municipal és agrest i s'hi sol practicar la caça i la recol·lecció de bolets a l’hivern.

En els seus orígens fou un poblat morisc, el qual., el 1563, estava integrat per deu famílies. La parròquia es trobava adscrita a la de Penàguila fins que, el 1535, es va separar junt amb Benasau, Benigama, Beniata i Ares del Bosc per a formar la nova parròquia d'Ares. Va ser el 1574 quan Alcoleja es va constituir en parròquia independent. La població, dedicada exclusivament a l'explotació agrícola, ha vist minvar el nombre d'habitants des del 1900, però és en la dècada dels 60 quan abasta els majors índexs d'emigració cap Alcoi i els nuclis industrials més propers. Hui en dia la seua principal activitat productiva és l'agrícola amb l'elaboració d'oli i el conreu de fruiters.

Viquipedia: Treball propi de Dura-Ace
El símbol d'Alcoleja és el palau dels Marquesos de Malferit —que tingueren el senyoriu del poble— del qual sobreïx la torre circular de teulada cònica, de teula mora i escut d'armes nobiliari adossat a la mateixa torre.

Les Festes Majors se celebren la darrera setmana d'agost en honor de Sant Vicent Ferrer i de la Verge dels Desemparats; el moment més important és el Càntic de l'Aurora. Altres festes són les que celebren "Els Fadrins" maig i que consisteix en anar en romeria fins a la pedania de Beniafé el segon diumenge de maig.





Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada