diumenge, 11 de juny del 2017

El Genovés (La Costera)

Compta amb dos nuclis de població: Alboi i Genovès. Per als amants de la naturalesa s'han recuperat i senyalitzat una xarxa de sendes locals de xicotet recorregut que discorren pels paratges de major bellesa i singularitat del municipi: Senda Penya Blanca, Senda Ampla, Senda la Creu i Senda Andalusa. També hi ha les rutes de la Salut que uneixen El Genovés amb Llocnou i Barxeta.

Antiga alqueria musulmana, en temps de la conquesta cristiana depenia de Xàtiva; Jaume I (1208-1276) la va donar, el 1268, a un tal Balduí, metge, i a son germà Joan. El 1441 comprà el lloc Ramon Ripoll. Fou part del senyoriu dels comtes d'Olocau i, per matrimoni de Maria Sanç de Castellvert amb Francesc Fenollet, passà a aquesta família. Lloc de moriscs de la fillola de Xàtiva, en 1609 comptava, junt amb Fenollet, amb 70 cases. En 1611 fot repoblada amb carta pobla per a recuperar-la de les despoblació en què romania des de l'expulsió. Els últims senyors del lloc van ser els Frigola .

El seu terme es dedica majoritàriament l'agricultura, de la qual depèn la seua economia.


Quant al patrimoni genovesí esmentarem:
  • Ermita del Crist, del segle XVIII, amb Calvari.
  • Església de Nostra Senyora dels Dolors del XVII, però molt modificada amb el pas del temps.
  • Font de Sant Pasqual. Barroca, de 1777
  • Llavador de la Mare de Déu dels Dolors. 1917.
  • A Contramà. Escultura de Manolo Boix (1942), simbolitza el joc de la pilota.
  • Monument al Pilotari. 1992. De l'artista local Diego Chàfer, dedicada als jugadors de Genovés.
  • Trinquet Blau de Genovés. El vell Trinquet de Genovés ha sigut remodelat i és el primer pintat de blau del País Valencià.
  • Escultura "El Saque". Còpia de l'escultura realitzada per Ignasi Pinazo (1849-1916) en 1914, el qual original es troba en el Palau de la Batlia de València.
  • Parc de la Pilota. Font dedicada al trinquet d'Emilio Escobar. Representa dos frontons, en un dels quals s'han col·locat les mans en bronze d'alguns dels més grans jugadors de pilota.
  • Ermita de Sant Antoni Joan Baptista Xiquet. Segle XVI, d'estil gòtic.

L'any 1954 hi va néixer Paco Cabanes --més conegut com El Genovès--  per a molts el millor jugador de pilota valenciana de tots els temps. Relacionat amb aquest esport, en 2003, s'hi va inaugurar el Museu de la Pilota, que recull el llegat històric relacionat amb el joc de la pilota valenciana. A més, s'encarrega de promoure la continuïtat generacional d'aquest esport que constitueix una manifestació clarament valenciana. En 2017 fou reconegut per la Generalitat Valenciana com a Museu oficial de l'esport nacional.

Més informació: País Valencià. Poble a poble, comarca a comarca i en Facebook

Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedent ir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada