divendres, 6 de juliol del 2018

Beniarbeig (La Marina Alta)


Beniarbeig es troba en la vall de la Rectoria al peu de la Serra de Segària --que ofereix excursions i bones vistes sobre la comarca-- i està creuat pel riu Girona, que divideix el poble en dos. El pont que el creua és d'inicis del XX. Hi ha l'avenc del Tavernero i la Cova de Bolumini.


Beniherbey era una alqueria musulmana que després de la conquesta pertangué al comte de Sinarques. En 1535 la seua parròquia es desmembrà de la de Dénia, junt a les de Beniomat i Benicadim --que acabaren per despoblar-se-- i esdevé rectoria de moriscs. El 1643 passà a jurisdicció del marquès de Dénia. Al segle XVIII una important crisi econòmica deixà la població en xifres inferiors a la que hi havia abans de l'expulsió morisca de 1609. La davallada demogràfica continuà a principis del segle XX en què hi hagué emigració cap a França i Algèria. A mitjan segle passat es rebé alguna immigració procedent d'Andalusia.


L'economia, quant a l'agricultura, depèn del conreu de la taronja; també hi ha olivera i pinars. Però el poble d'un temps ençà es decanta cap al sector serveis com a conseqüència de l'auge del turisme en la comarca.

Als carrers estrets del casc urbà al voltant de la Carrer Major es poden veure cases de poble antigues i l'antic Ajuntament, construït el 1925 i restaurat el 2005 i convertit en Centre Social. També hi ha l'església de Sant Joan Baptista, renaixentista, del segle XVIII és la seua més important ressenya patrimonial.





Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada