dimarts, 17 de juliol del 2018

La Vall d'Ebo (La Marina Alta)



Interessantíssim el paisatge de tot el municipi, en què trobem els rius Ebo i Girona, el barranc de l'Infern, per a caminants; per als espeleòlegs els Avencs i la cova del Rull, oberta al públic; els tolls, piscines naturals que forma l'Ebo i les fonts del Monjo, d'En Gili, de la Serra, amb llavador del XVIII, que subministra l'aigua potable al poble. També hi ha mostres d' Art Llevantí, Patrimoni de la Humanitat, a la cova de les Torrudanes (1800 aC), el Remolí, restes d'un antic molí i les d'una sènia del XIX.



Són poques les dades històriques conegudes sobre aquest municipi, en el qual s'han trobat restes neolítiques, calcolítiques i del Bronze. Encara es poden observar a la vall restes de les alqueries que la composaven i que, amb els seus topònims, delaten el seu origen moro: Bisbilan, Benicid , Benicais , Serra, Benisuai , Millans , Cairola , Benesseit i La Solana; Ebo és l' única que va sobreviure a l'expulsió de 1609, en què després d'unir-se a la revolta d'Al-Azraq (1208-1276) va ser repoblada, pel seu primer senyor, Bernat de Sarrià (1266-1305), amb cristians mallorquins. Com a curiositat direm que Cavanilles (1745-1804) l'esmenta com Evo.

La seua economia ha estat tradicionalment agropecuària, la qual cosa explicaria la intensa desforestació del seu terme, els quals pobladors pretenien guanyar terreny per als pasturatges. L'agricultura és la típica del secà: olivera, cereal, ametler i garrofera. També es conreen alguns fruitals i hortalisses. La propietat de la terra es troba àmpliament distribuïda, encara que la pobresa de la mateixa explica la fort emigració que ha patit la localitat.


Al poble hi ha un Museu Etnològic, l'església barroca de sant Miquel --que conserva una talla de la mare de Déu dels Desemparats-- del segle XVII i al terme està el castell on es refugiaren els moros rebels del qual a poques penes trobem restes visibles.


L'últim diumenge d'abril s'hi celebra la fira del bescanvi.





Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada