dilluns, 19 de setembre del 2016

Gaianes (El Comtat)


El terme, ubicat en la serra de Benicadell i solcat pel Serpis, compta entre els seus encants el de ser el millor punt de partida per a l'ascensió al mític cim on es pot contemplar, a més d'impressionants vistes, una antiga nevera. Hi ha el paratge de l'Albufera on habiten aus i tortugues.



Població d'origen musulmà conquistada per Jaume I (1208-1276) al voltant de 1244. Posteriorment fou propietat de Ximén Roiç de Corella, comte de Cocentaina; el seu successor, Gastó, atorgaria carta pobla en 1611, després de l'expulsió dels 279 moriscs que hi havia i que deixà el poble desert. En 1535 l'església assoleix la independència de la de Cocentaina i s'erigeix en parròquia. Entre 1893 i 1969 hi tingué parada el tren Alcoi-Gandia, el popular “xitxarra”.

La riquesa de Gaianes es basa en l'agricultura de secà.



Del seu patrimoni:

  • Església de Sant Jaume apòstol. Aixecada en el XVI sobre l'antiga mesquita musulmana.
  • Ajuntament. Instal·lat en una antiga casa pairal.
  • El Castell. Xicoteta fortalesa encarregada de la vigilància del riu. Actualment es troba en ruïnes, només podem observar-hi la torre principal i alguns trossos de la muralla.
  • Ermita de sant Francesc de Paula.




Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

2 comentaris:

  1. El castell que mostra la segona foto pareix el de Penella. En qualsevol cas, no és el de Gaianes.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per la informació. En breu procedirem a la rectificació

      Elimina