dimecres, 14 de desembre del 2016

Albuixec (L'Horta)




El 1238 Jaume I (1208-1276) la donà a fra Berenguer de Catellbisbal, bisbe electe de València. No obstant això, aquest dominic marxà a un convent de Barcelona, per la qual cosa se suposa que el lloc passà a formar part de la Corona. El 1636 va construir-s'hi una hostatgeria per als devots de la Verge d'Albuixec. A la primera meitat del XIX les terres de millor qualitat es destinaven al conreu de melons, blat, dacsa i fesols.


La base tradicional de la seua economia ha estat l’agricultura de regadiu: melons, creïlles, tomaques, cebes, tabac i sobre tot taronja; el reg es realitza per les aigües de la Reial Sèquia de Montcada i les del Rotllet i Fila. Actualment també abasta importància la indústria i, en menor mida, el comerç.


Sobre el solar d’una antiga capella, el 1783, s'aixecà l'església que, perllongada el 1892, és la que coneixem actualment. De la resta del patrimoni citem:
  • Font de Sant Ramón Nonat. 1926.
  • Ermita del Santíssim Crist de la Misericòrdia. 1951.


L’ajuntament ha decidit restaurar i posar a l’abast de les escoles del poble i del veïnat en general l’Observatori Astronòmic que, en els anys vuitanta del segle passat, va instal·lar-se en la terrassa de la Casa de la Cultura, el qual roman abandonat i sense ús des dels noranta. La idea és organitzar visites guiades i escolars, però també donar servei als aficionats a l’astronomia que, a hores d’ara, s’ha de desplaçar a Ares de los Olmos (Els Serrans) per a gaudir d’instal·lacions d’aquest tipus.




Miguel Ambrosio Zaragozá (1913-1992) és el fill més conegut del poble per haver creat, entre altres, el Capitán Trueno. El poble li ret homenatge amb l’estàtua del seu personatge que hi ha al davant de la Casa de la Cultura.




Més informació: País Valencià. Poble a poble, comarca a comarca i en Facebook


Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada