dimarts, 17 d’abril del 2018

Castell de Villamalefa (L'Alt MIllars)



Poble de parla castellana, amb un terme molt muntanyós que compta amb diferents paratges dignes d'esment com ara l'aldea de Cedraman, on va nàixer un fill d'Abu Zayd (¿?-1269), el riu Vilafermosa, les fonts de sant Joan, de Picas, de la Tosca, d'Olmos i del Morron i la cascada el Chorrador. Els seus habitants viuen disseminats en els següents nuclis de població: Benachera, Castillo de Villamalefa, Cedraman, El Colladillo), La Granella , Mas-Quemado, Masia de Adelantado, Masia de la Loma , Masia de Montolio, Masia de Negre, Masia de Roque Chiva, Masia de Royo, Masia del Pozo i Masia del Prado.


Les primeres notícies que tenim són d'època àrab quan el governador almohade de València, Zayd, senyor del lloc, convertit al cristianisme féu concessió del terme i del castell primerament (1236) al bisbe de Sogorb i després (1247) al de Tarragona, el qual donà carta pobla en 1242 a cristians aragonesos per què fundaren una nova població, a què denominaren Vilafermosa. Fins el segle passat el castellers encara gaudien privilegis atorgats per Zayd. Va formar part de la baronia d'Arenós. Altres senyors que es coneixen són: el duc de Gandia, la Corona i l'Infant Jaume d'Aragó a qui Joan II (1398-1479) va desposseir del senyoriu a favor del seu fill Alfons. Fou testimoni actiu en les guerres carlines.


L'economia es basa exclusivament en l'agricultura de secà.

El poble s'enlaira sobre un turó, amb les blanques cases arraïmades al llarg d'ell. Del patrimoni podem citar:
  • El castell. D'època àrab. El general Espartero (1793-1879) va ordenar la seua demolició i avui resta pràcticament desaparegut.
  • Palau del Rei Zayd. A Cedramán. Conegut com els Porxos. Només es conserven uns arcs.
  • Església de sant Pere Apòstol. Amb interessant campanar barroc i creu processional del Segle XVI.
  • Ermita del sant Crist del Calvari.




Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada