dimecres, 4 d’abril del 2018

Novetlè (La Costera)



Després de l'ocupació cristiana els Tallada, cavallers catalans establerts a Xàtiva, compraren una propietat agrícola a un moro nomenat Albisinia i la batejaren Alqueria de Tallada; a poc a poc es va anar construint en dit lloc un nucli de cases, naixent d'aquesta manera el lloc de Novetlè, poblat per mudèjars. El 1534 es va erigir una rectoria de moriscs per desmembrar-se de Xàtiva. El 1527 comptava amb 20 famílies morisques i el 1602 amb 38. Després de l'expulsió dels moriscs, el 1609, va ser repoblada per diversos veïns de Xàtiva, malgrat la qual cosa el 1646 encara no abastava les trenta famílies. El terratrèmol del 1748, el mateix que va afonar el castell de Montesa, danyà seriosament l'església parroquial.


L'escassa superfície del terme municipal està destinada a l'agricultura, que és la base de l'economia local.


Del patrimoni tan sols destacar la Casa-Palau dels Tallada (1748), en període de restauració, i l'església del Rosari, fundada pel Patriarca Joan de Ribera (1532-1611).



Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada