diumenge, 18 de febrer del 2018

La Romana (Les Valls del Vinalopó)



Hi ha dues versions sobre l'etimologia del topònim, una parla del mot àrab Al rumanas (les mangranes) i l'altra l'associa amb el marquès de la Romana. De vestigis prehistòrics només s'ha trobat la cova sepulcral dels Calderons. Quant al seu origen es parla dels romans per que la Via Augusta passava prop del poble.
També es parla dels moros, però no hi ha documentació al respecte. En 1449 es va constituir la Baronia de Novelda, de què formaven part La Romana, Monòver i Xinorla, i pertanyia a Pere Maça de Lizana, Almirall d’Aragó i senyor de Moixent.  En 1739 donà nom al marquesat de La Romana. En 1793 les 173 famílies que habitaven el poble vivien repartides en caserius i masos i treballaven 200 telers de llenç i altres teixits de llana i cotó. Va pertànyer a Novelda fins el 24 de maig de 1929 en què es va segregar i va constituir municipi propi, després d'haver comprat les terres que venien conreant segle rere segle al marquès.


Té pedreres del denominat "marbre roig d'Alacant" i conreus de vinya, ametles i olivera.


L'únic monument digne de ressenyar és l'església de Sant Pere Apòstol inaugurada el 21 d'abril de 1910. Hi ha la Casa Encarnà, museu etnològic.

Els menjars típics són els gaspatxos, l'arròs amb caragols, les miques i els embotits i dolços casolans. Hi ha també vi elaborat al poble.



Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada