divendres, 17 d’agost del 2018

Ador (La Safor)



El terme està dividit en dues parts, ja que té un enclavament a la zona muntanyenca de la serra de Marxuquera, amb una elevació màxima de 220 m, tot i que el nucli urbà està a 50 m d'altitud. Enclavats en la serra d'Ador, alineació muntanyosa poblada per pins i matolls podem trobar paratges com el Barranc i la Font de Lloret.


El topònim sembla d'origen musulmà i significa "les cases". A la Cova Figueral trobem restes arqueològiques pertanyents a l'Eneolític, entre les quals destaquen puntes de fletxa, grans de collars i restes humanes. Després de la conquesta va ser repoblada pels cristians el 1248. Pere el Gran (1240-1285), va concedir el 1276 a Joan de Pròxita el senyoriu sobre el castell de Palma, que incloïa Ador en la seua jurisdicció. Després va pertànyer al senyoriu del monestir de Sant Jeroni. El 1460 passà a mans de la família Tolsà i posteriorment, als Montcada, als quals pertanyé fins la desaparició dels senyorius. El 1574 es va separar eclesiàsticament de Palma i es va convertir en parròquia independent sota l'advocació de la Mare de Déu de Loreto.


L'economia es reparteix entre dos sectors: serveis i agrícola.

Els barris de "El Raval" i "El barri" formaven l´antiga població àrab, el que en l´actualitat és la part mes elevada de l´ actual població d´Ador, on trobem:
  • Casa de l'Alfàs. Edifici rural situat a mig quilòmetre al sud-est d'Ador que s'alça sobre el soterrani d'una vil·la romana. A la seua horta s'han trobat restes romanes a més d'haver sigut utilitzat com a depòsit de ferramentes agrícoles.
  • Església de la Mare de Déu de Loreto. Estructura de final del segle XVII amb portada reconstruïda l'any 1858 i campanar del 1958.
  • Ermita de Sant Josep (Santíssim Crist de l'Empar). Del segle XVI i restaurada l'any 1972, presenta un estil renaixentista típic de la Safor. Durant les festes patronals s'hi celebra una processó nocturna que té com a punt final l'ermita.


L'Aula de Natura Serra d'Ador és un referent en quant a l'educació ambiental a la comarca. També serveix d'Alberg per a grups Scouts, Juniors, Associacions, etc.


Pel que fa a la gastronomia, cal esmentar la forta tradició apicultora que dóna com a producte una mel de gran qualitat. Els plats típics són el putxero i la paella junt al pa beneït per Sant Antoni i els dolços nadalencs, que el millor moment per degustar-los és durant la celebració del Concurs Anual de Dolços Nadalencs.

Destaca la tradició esportiva de pilota valenciana en la modalitat de raspall, que es juga durant tot l'any als carrers d'Ador.



Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada