dimecres, 15 d’agost del 2018

Millena (El Comtat)



A pesar que la denominació oficial és Millena el poble, és conegut també com Milleneta i Billeneta. És el poble més alt de la Vall de Seta (o de Travadell). El seu terme compta amb força paratges pintorescs com ara la penya El Corb, Els Cauets, penya del Diable, amb pintures rupestres; la cova dels Xiulitets, la font de l'Aueta, les serres de l'Almudaina i la Serrella, el riu Seta, la font de Dalt, la font de Baix, etc.


Té l'origen en una masia musulmana situada als voltants de l'històric castell de Travadell. Raimon de Carreras, en 1248, fou el primer cristià a rebre terres en un intent, que començà en 1243, de repoblar amb cristians; tanmateix la població continuà sent morisca. El seu primer senyor, en 1270, fou Roger de Llúria (1250-1305) i a la seua mort passà a sa muller, Saurina d'Entença; en 1325, per herència a sa filla Margarida de Llúria que maridà amb el comte de Terranova. En 1358, regnant Pere IV (1319-1387) tornà a la Corona, la qual vengué Billeneta a la reina Leonor. En 1361 era batle Berenguer Rocha. En 1394 era propietat de Francesc de Casa Saja. En 1409 retornà a la Corona. En 1431 Alfons el Magnànim (1380-1458) la donà a Raimon de Perellós. En 1432 es van fer reparacions en el castell i fou donada pel rei a Guillem de Vich tot i que, de seguida, torna de bell nou a la Corona. En 1455, mitjançant permuta, caigué en mans de Sanxo Ruiz de Lihori, vescomte de Gallando. En 1500 passà als Folch de Cardona, comtes de Guadalest i posteriorment a senyoriu dels marquesos d'Ariza, que ja mantingueren la jurisdicció fins l'abolició dels senyorius en el segle XIX. Des de l'any 1535 la seua parròquia va dependre de la de Gorga. L'expulsió morisca va suposar un fort daltabaix demogràfic. Va pertànyer a la Governació de Xàtiva fins 1707 i des de Felip V (1683-1746) fins el 1833 al Corregiment d'Alcoi.


L'economia, basada en l'agricultura de secà, ha incidit en la regressió de la població, que ha emigrat a nuclis industrials com ara Alcoi i Cocentaina. Malgrat tot el secà i l'almàssera d'oli són els únics recursos econòmics del lloc. També hi ha certa activitat en l'àmbit del turisme rural.

Treball propi d'Antonio G. Blanes

És un poble menut i tranquil però que compta amb important patrimoni:
  • Castell de Travadell. També conegut com castell de Billeneta, o de Millena, és d'origen musulmà i es diu que té túnels i passadissos que foraden tot el Morro del Salt, cim sobre el qual s'ubica. Està totalment en ruïnes.
  • Església de sant Josep. Al seu museu parroquial es conserva una creu de nacre feta a Terra Santa en el segle XVIII. També hi ha un quadre atribuït al Greco (1541-1614).
  • Torre de Millena. Declarada BIC en 1985.
  • Diverses cases pairals arreu de la població.
  • Om tricentenari que presideix la Plaça de l'Església.


La gastronomia presenta els plats típics de la comarca: pericana, borreta i olleta. Són recomanables els bunyols de carabassa.




Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada