diumenge, 12 d’agost del 2018

Les Salines (L'Alt Vinalopó)



Al seu terme trobem la Serra de Salines amb el cim de la Capella del Frare (1.237 m) com a altura més sobreeixint i, en el seu vessant, la llacuna de Salines, important aiguamoll amb gran riquesa vegetal i presència d'aus com ara: camallonga, agró, flamenc, àguila real, falcó, esparver, etc., la qual ha estat tradicionalment el principal recurs econòmic de les diferents cultures que han trepitjat el terreny.


El Puntal i La Molineta són els dos jaciments arqueològics que parlen dels pas dels ibers, i algunes restes de vil·les agràries, del dels romans. Però el primer nucli urbà té l'origen en una alqueria musulmana, probablement emmurallada, assentada als peus de la llacuna, que fou traslladada a l'actual emplaçament en el segle XVIII. Cavanilles (1745-1804) va descriure aquesta llacuna com "causa destructora de viviendas y campos", ja que el 1751 causà inundacions, que tornarien a repetir-se a finals de la mateixa centúria i obligaren al trasllat del veïnat a l'actual emplaçament. Francesc Sirera, veí de Novelda, encetà el projecte de dessecació de la llacuna, encara que com el mateix Cavanilles ens narra, degut a les febres tercianes que patien els treballadors i d'altres motius burocràtics, el dessecament s'ajornà fins el 1929, quan acabaren les obres ordenades per un decret de 1904 que declarava la llacuna insalubre. En aquests moments es romperen terres mentre s'expandia l'agricultura vitivinícola.


Avui la seua economia és bàsicament agrària i la població ha tendit a disminuir degut a l'emigració. L'activitat industrial, un cop desmantellada l'extracció de sal, va aconseguir un important desenvolupament a partir de la dècada de 1960, amb la fabricació de bosses i calçat, així com altres sectors menors, que en total ocupen un 60% de la població.


Com a testimoni de l'esplendor del poble en temps pretèrits s'hi conserven diverses cases de camp, com ara los Castillejos, Casa Soler, Casa Biar, La Molineta, Casa Calpena o La Umbría. A més al terme s'hi poden contemplar:
  • La Torre àrab. Petit castell que formaria part de la línia defensiva de la zona. Dissortadament no queda en peu més que la part inferior, que poc o res aporta sobre la seua història. Tot sembla indicar que la fortificació no va ser destruïda, sinó que mai va acabar de construir-se.
  • Església de Sant Antoni Abat. Segle XVIII. Conserva una curiosa escultura que representa Sant Joan Evangelista dintre d'una olla en flames.
  • Ajuntament. Segle XIX.
  • Ermita de Sant Isidre.
  • Ermita Nova de Sant Isidre. Finals del segle XX.
  • Lloc Vell. Segle XI. Primer nucli urbà de Les Salines, del qual a poca pena són visibles restes de la muralla i d'allò que podria ser la primitiva església, del segle XIV.
  • Aqüeducte de la Molineta.
  • Museu Arqueològic i Paleontològic.



Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada