Situat al bell cor de la serra Calderona, el terme compta amb
una gran complexitat en
el relleu: xicotetes valls i barrancs en orientacions
variades, ràpides pendents que enllacen amb nombroses cimes, una de les quals,
El Garbí, de 601 m. d'altitud, es una de les més emblemàtiques de les comarques
centrals, ja que constitueix una magnífica talaia sobre tota la comarca del Camp
de Morvedre i el golf de València, a la qual es pot accedir amb bicicleta o
caminant i parar a refrescar la gola en la font de Barraix; també hi són interessants
els paratges de Beselga, el Pla, Linares i la Carrasca. La flora i la fauna
mediterrània hi estan suficientment representades.
dilluns, 22 de febrer del 2016
dimarts, 16 de febrer del 2016
Énguera (La Canal de Navarrés)
Hi ha dos nuclis
de població: Énguera i Navalón. S'hi parla, com a la resta de la comarca, de la
qual és capital, una mena de dialecte de transició molt arcaic, però ja castellà.
dilluns, 8 de febrer del 2016
Daia Nova i Daia Vella (El Baix Segura)
DAIA NOVA
El topònim del lloc, de parla castellana, procedeix de l’àrab
i significa “petita depressió tancada”. Va formar amb Deia Vella un sol municipi, del
qual es va separar la primera meitat del segle XIX. Els seus senyors
jurisdiccionals foren els marquesos de Dos Aigües i posteriorment, els Roca de
Togores. El 1892 es va concedir el títol de comte de Daia Nova
a l’enginyer forestal Vicent Dasí Puigmoltó, fill del sisè marqués de Dos Aigües. En
febrer de 1974 va annexionar-se la partida de la Pobla de Rocamora, distant un
quilòmetre del poble i unida a ell per un camí amb edificacions a ambdós
costats.
La principal activitat econòmica és la producció de llegums i cítrics.
El terreny del terme es va fer conreable amb la dessecació dels aiguamolls que a mitjans
segle XVIII va ordenar el cardenal Belluga (1662-1743).
El patrimoni de Daia Nova es concreta en l’església
de sant Miquel, on es conserva una remarcable talla barroca, i l’ermita de Nostra Senyora del
Rosari de la Bodega.
La gastronomia popular ens ofereix olla amb pilotes, corder a la brasa i
arròs amb conill.
Etiquetes de comentaris:
Daya NUeva,
Daya Vieja,
Vega Baja
dimarts, 2 de febrer del 2016
Culla (L'Alt Maestrat)
Subscriure's a:
Missatges (Atom)