dimarts, 9 de gener del 2018

Llaurí (La Ribera Baixa)


El terme de Llaurí depara interessants paratges naturals entre els quals destaquem el Paratge Municipal "Muntanya de Llaurí", el Cavall Bernat (584m), les fonts de sant Sofí, de la Penya i del Sapo; la Creu i el Mont Verd. Hi ha també un bona xarxa de senders ben senyalitzats que recorren el terme.


Les deixalles arqueològiques més antigues s’han trobat a les partides del Safarejot i de Sant Sofí i són d'època romana, tot i que no pot identificar-se amb l'antiga Lauro tant per les condicions geogràfiques d'ambdues com per la manca de restes que justifiquen tal atribució. La població, d'origen àrab (en la qual època va rebre els topònims de Llauria, Laurin i Al-Haurin, que significa “la foia” o “les dues valls”) fou entregada després de la conquesta per Jaume I (1208-1276) a Pere de Sant Joan l’any 1249, dintre de l’Honor de Corbera.


El 4 de novembre de 1437 Alfons V el Magnànim (1396-1458) va segregar els districtes de tres alqueries morisques: Llaurí, Benihomer y Beniboquer i les va vendre a Jaume de Romaní. El 1535 s'erigí en rectoria de moriscos. En 1609 va sofrir una important despoblació com a conseqüència de l'expulsió. El rei va donar-la a Lluís Vich, el qual va realitzar una intensa tasca de repoblació, per la qual cosa va rebre el títol de baró. En 1646 la població era de poc menys de cent cristians vells. Cavanilles (1745-1804) en 1794 parla de 83 cases i 400 habitants. En els segles XVIII i XIX augmentà la seua població, que retrocedeix des de mitjan segle XX per manca d'indústries.


La seua economia es basa en la producció i la comercialització agrícoles (cítrics, arròs).

L’església està dedicada a la Puríssima Concepción i va ser construïda en 1690.

L'arròs caldós, l'arròs al forn amb panses i moniato, varietat pròpia d'aquesta localitat, i el dolç "arnadí", de carabassa, que se sol preparar per Setmana Santa són les especialitats gastronòmiques del poble.




Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada