dilluns, 8 de gener del 2018

Benidoleig (La Marina Alta)


El terme és ric en rutes per a la pràctica del senderisme de què destaca la pujada a la serra del Seguili per les impressionants vistes que es gaudeixen al seu cim. Però el major atractiu geogràfic, i turístic, és la Cova de les Calaveres, el nom de la qual prové de les calaveres que s’hi van trobar en 1768 i que, segons la llegenda popular són les d’un rei moro i les seues 100 dones. Cavanilles (1745-1804) ja la cita en les seues Observacions.



En el seu origen fou un alqueria àrab de les moltes que s’instal·laren a la ribera del Girona. Conquistada per Jaume I (1208-1276), el seu primer propietari fou Hug Folch de Cardona, antecessor del marqués de Guadalest. Posteriorment va revertir de nou a la Corona i cedit per aquesta als ducs de Mandas i Vilanova. L'any 1260 fou adquirida per Joan Crisòstom Julià Figuerola Munyós. Canvià novament de propietaris fins acabar en mans del baró de Santa Bàrbara. En 1404, quan encara era una més de les poblacions de la Vall de Laguar i després de diversos canvis de propietari s'independitzà de la Vall de Laguar i assolí municipi independent. En el moment de l’expulsió dels moriscs n’hi havia unes 50 famílies. En 1611 fou repoblada amb mallorquins. En 1620 va assolir el títol de baronia. Al ser permutada la parròquia de Tormos per la de Benidoleig, aquesta passà a dependre de la rectoria d'Orba fins l'any 1802, any en què també va assolir la independència municipal respecte d’aqueixa població.

L'economia depèn de l’agricultura i el cultiu més estès és el de cítrics; també té la seua importància la producció de panses per a mistela. Quant al turisme hem de dir que hi ha diverses urbanitzacions que allotgen residents vinguts d’arreu d’Europa.


A banda de l'esmentada Cova de les Calaveres, en què s'han trobat enterraments de més de 5.000 anys d'antiguitat i que fou utilitzada en la Guerra Civil com a magtzem d'explosius, al poble hi ha:
  • Casa senyorial del Baró de Finestrat
  • Església parroquial de la Sang de Crist

De la gastronomia, val la pena destacar els aperitius típics de Benidoleig com ara les mandonguilles, el "bull amb ceba", "els capellans torrats", "faves bollides", pop amb salsa, "la sangueta en ceba" o la "gamba amb bleda"; plats de la mar i de l'horta com les coques, que podem gaudir al costat de embotits com les llonganisses, les botifarres o el "blanquet", sense oblidar la sobrassada, reminiscència dels antics colons mallorquins.




Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada