diumenge, 14 de gener del 2018

Sagra (La Marina Alta)


Ubicat en la subcomarca de la Rectoria, apegat a la serra Caval, regat pel riu Girona, compta amb paratges com ara la Font del Mortit o el Caval de Sagra, un dels cims de la serra.


Antiga alqueria islàmica, va pertànyer a Joan Pérez de Cullera, i fou comprada per Eximén Pérez de Tarazona, compra que va confirmar el rei el 1249. El 1286 era propietat de Pere Ximénez d'Ayerbe, i el 1299 va obtindre-la per donació Raimon Vilanova. El senyoriu fou adquirit, en el segle XV, per l'orde de Santiago, la qual hi edificà un palau i establí la comanda de Sagra. Fou lloc de moriscs ––50 focs el 1609-- de la fillola d'Ondara i un dels últims reductes que es van resistir a l'orde d'expulsió, després de la qual quedà deshabitada, i es tornà a repoblar amb famílies procedents de Catalunya i de Mallorca, segons sengles cartes pobles de 1610, 1611 i definitivament 1613. En 1707 deixà de pertànyer a la Governació de Xàtiva i fou incorporada a la de Dénia, on va romandre fins 1833.


Sagra conserva la flaire musulmana en els seus carrers torts i estrets al llarg dels quals trobarem:
  • Església Parroquial de Sant Sebastià Màrtir. Construïda al s. XVI sobre la mesquita, per ordre de l'arquebisbe Joan de Ribera (1532-1611). Després ha sofert diverses remodelacions, la darrera en 1902.
  • Ajuntament. 1993. Instal·lat en l'antiga casa de Pompilio Alcaraz.
  • Plaça de les Fonts. 1992. Lloc d'esbarjo de la vila i punt de trobada de les principals corrents subterrànies d'aigua de Sagra que conflueixen en la "Font dels Quatre Dolls", i passant pel safareig continuen el camí regant les hortes de Sagra, situades a la zona baixa del poble.




Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada