dijous, 25 de gener del 2018

Confrides (La Marina Baixa)


Confrides s'eleva als 785 m d'altitud i està situat a la capçalera de la Vall de Guadalest, en la frontera entre la Marina i la muntanya, la qual cosa fa que el seu terme, depare força possibilitats als excursionistes: hi ha la Mallà del Llop (1.360 m), la Penya Alta, el Penyó Mulero, el Pas de les Raboses, les Simes del Partegat, el port de Confrides (960 m), el riu Mela, el naixement del Guadalest i les fonts de l'Arbre, de Forata, del Fuster i la de Machelis. El poble compta amb un altre nucli de població: L'Abdet.


Té el seu origen en un alqueria musulmana anomenada Aljofra; després de la seua conquesta l'any 1264, Jaume I (1208-1276) féu donació de la vila a Vidal de Sarrià; encara que la seua població romangué en mans dels Sarrià durant dues generacions, aviat fou cedida a l' Infant Pere; més tard, les famílies Cardona i Ariza senyorejaren la jurisdicció de la vila. Durant la segona meitat del segle XIV i amb motiu de la guerra amb Castella, Confrides fou conquistada per les tropes castellanes i mantinguda en el seu poder fins el 1364 què la recuperà Pere IV (1319-1387); a començaments del segle XVI i com a conseqüència de la guerra de les Germanies la seua població musulmana -–que aleshores podia elevar-se fins els 120-160 habitants–– fou obligada a convertir-se al cristianisme. Els mudèjars de Confrides acceptaren a desgrat llur conversió forçosa i el 1526 es rebel·laren contra la decisió de la Junta del 1525. Pocs anys abans de l'expulsió, Confrides podia comptar amb uns 240 habitants que oposaren una forta resistència armada i es refugiaren a les muntanyes de la Vall d'Alauar, davant l'ordre d'estranyament de la minoria morisca (1609). Confrides es distingí pel seu recolzament al bàndol borbó durant la guerra de Successió.


La seua economia és basa en l'agricultura, malgrat que la seua proximitat als nuclis turístics i a El Castell de Guadalest han fet sorgir un tímid sector serveis, recolzat en el turisme rural.


A la plaça del poble hi ha una noguera monumental que constitueix el símbol del poble, el patrimoni del qual citem tot seguit:
  • Església de sant Pere, del XVIII.
  • Església de sant Vicent, de L'Abdet.
  • Castell d'Aljofra. Segle XIII. Situat en la Penya del Castellet, encara conserva nombrosos elements i és el situat a major altitud de les comarques del Sud, però el seu estat és de ruïna total.
  • Trinquet de L'Abdet. Construït el 1772, és el trinquet mès antic existent, i un dels pocs on es juga la modalitat de Pilota Grossa. La darrera reforma és del 2006.
  • Llavaner Vell de l'Abdet.


Els àpats de Confrides són els típics de la comarca: olleta de blat, arròs amb penques i conill.




Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada