divendres, 16 de març del 2018

Teresa (L'Alt Palància)



Municipi de parla castellana –també conegut com Teresa de Begís– i molt muntanyós que compta amb gran quantitat de fonts, com ara la Pipa, el Batà, Royo, la Grillera, Contis, Berro, la Bailaora, Peral, el Nano, Rabosera o del Río; altures de 863 metres en El Franco, o de 855 en Cerro Gordo, des d'on es pot contemplar el Refugio del Agua, brollador amb abundants corrents fluvials pertanyent a Xèrica; també mereixen visita a través dels diferents senders senyalitzats els monts de Roya, el puig de la Dehesa, la vall i riberes del Palància i els barrancs que vessen a ell; el paratge de Sonsida; la cova del Moro i la Mora o la zona de la Balsa, on trepitjarem un vell pont de pedra.


Al seu terme s’han trobat deixalles de l’Edat del Bronze, en els jaciments de la Penya de la Dueña i cim del Cerro Alto de la Gambalia; igualment s’han trobat restes de ceràmica d’origen ibèric, en la cova de los Muertos i Alto Losar; també troballes romanes certifiquen el poblament del lloc en aquesta època. Posteriorment fou de dominació àrab fins la conquesta per part de Pere Fernàndez d'Azagra, senyor d'Albarrasí, qui va concedir la jurisdicció civil de la mateixa a l’orde de Calatrava i la religiosa al bisbat de Sogorb. Fou aldea de Begís fins l'any 1842 en què se li va atorgar municipi propi. Demogràficament es troba en franca regressió amb una fort emigració vers zones industrials de València i La Plana de Castelló.


El patrimoni, en allò que pertoca a l’arquitectura urbana, és concreta en:
  • Ajuntament
  • Cooperativa
  • Església de Nostra Senyora de l’Esperança.

Quant a la industrial:
  • Fàbrica de llum
  • Molí draper
  • Almàsseres de l’ermita
  • Mina del barranc de l'Arc.

Com a mostra de l’arquitectura popular d’estes contrades hi ha el safareig de la sèquia de la Dehesa.



Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada