dijous, 7 de juny del 2018

Guadasséquies (La Vall d'Albaida)



També conegut com Vorasséquies, al seu terme s'han trobat deixalles arqueològiques iberes i romanes. Jaume I (1208-1276) féu donació de les alqueries islàmiques de Benimantell i Wad as-Sákkar ("el riu ebri") a soldats que l'acompanyaren en la conquesta. En 1353 Bernat Ferrer va comprar-li-la a Pere IV el Cerimoniós (1319-1387); Benimantell va quedar despoblada en aquest segle XIV i l'actual població es forja sobre Wad as-Sákkar, que subsistiria com localitat morisca, fins l'expulsió de tots els seus habitants, unes 30 famílies, el 1609. Repoblada per cristians de Xàtiva, en el segle XVII era propietat de Raimon Sanz; després passà a mans d' Onofre Ervillas i més recentment va pertànyer als Cruïlles i als marquesos de Mirasol fins l'abolició dels senyorius en el segle XIX.


L'economia combina allò industrial –dos polígons en els quals predomina les relacionades amb productes químics i fertilitzants, plàstics, el tèxtil i indústries menors bastant diversificades, amb la tradicional agricultura: blat, dacsa, hortalisses, fruiters, vinya i olivera.


Quant al patrimoni, citarem:
  • Església de la Mare de Déu de l'Esperança. Segles XVIII-XIX. Restaurada recentment.
  • Ermita del Santíssim Crist de l'Amparo. També rehabilitada fa poc.



Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

1 comentari: