dimecres, 27 de juny del 2018

Torre-xiva (L'Alt Millars)



El terme, ubicat en la Serra d'Espadà, es caracteritza per la continua presència del Millars, que hi proporciona agradables paratges d'esbarjo, com ara la Ronda Millars.

Població d'origen musulmà i parla castellana, que després de la conquesta no va perdre la seua població morisca. Va ser propietat dels Civa. Amb l'expulsió dels moriscos la població restà tan reduïda que en 1646 a penes comptava amb 16 llars. Fins el segle XIX va formar part del ducat de Vilafermosa. El segle XIX es caracteritzà per la continuació ocupació militar a causa de les guerres carlines. El XX serà de continua despoblació.

L'economia es basa totalment en el conreu del secà i, més recentment, dels cítrics en el terreny de regadiu.


La fundació del municipi pels àrabs i la permanència al llarg dels segles dels moriscos, han originat que el nucli urbà de Torre-xiva continue mantenint un claríssim aspecte musulmà; carrers estrets es succeeixen entre les parets emblanquinades de les cases. La torre àrab, del segle XIII, és l'única resta del castell, del segle XI, que hi perviu, es troba restaurada i és, juntament amb l'església de Sant Roc, del segle XIX, el referent patrimonial del poble.

Gastronòmicament hi trobem l'olla, l'arròs al forn i la sopa d'all.





Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada