divendres, 17 de novembre del 2017

Bolulla (La Marina Baixa)

El seu terme està enclavat en la vall de Tàrbena, al peu de la Penya de l’Or i en ell podem trobar les coves de la Pataeta i de la Reinosa i, en la Penya del Castellet, les restes del despoblat, la font dels Dolls, l'estret d'Algar la Glapissa i les restes del castell de Garx.



L’origen de Bolulla és una alqueria islàmica que fou conquistada per Jaume I en 1254 i donada a la mitra de València. Juntament amb Alcia i Garx, avui despoblats, formava la baronia de Bolulla. En 1609 a causa de l’expulsió dels moriscs va quedar despoblat. En 1646 ja hi havia 14 famílies. Durant els segles XVIII i XIX la població havia crescut fins els 1.074 habitants però l’emigració del XX va delmar la població de manera progressiva, tot i que en els darrers deu anys s’observa una lleugera tendència a l’alça deguda a l'arribada d'estrangers, especialment europeus, que a hores d'ara ja suposen quasi la meitat del cens

El casc urbà no ha enregistrat el pas del temps i conserva la tranquil·litat pròpia dels xicotets pobles de muntanya. Hi ha l’església de sant Josep, del segle XVIII.


En l’artesania se solen esmentar les toquetes de llana, els productes de ganxet i els cabassos de palma.


Per menjar, paella valenciana, arròs amb fesols i penques, minxos, faves sacsades i coques.


Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada